Kenia en Haïti ondertekenen overeenkomst over politie-inzet
02 Mar, 02:56
foto
De Haïtiaanse premier Ariel Henry (2e van links) na het geven van een openbare lezing aan de United States International University (USIU) in Nairobi, Kenia. (Foto: AP)


Kenia en Haïti hebben een "wederzijdse" overeenkomst getekend om politie uit het Oost-Afrikaanse land in te zetten om een door de Verenigde Naties gesteunde orde- en ordemissie te leiden in het door bendes verscheurde Caribische land, zei de Keniaanse president William Ruto.

Ruto zei vrijdag dat hij en de Haïtiaanse premier Ariel Henry "de volgende stappen hadden besproken om de inzet te versnellen", maar dat het niet meteen duidelijk was of de overeenkomst een uitspraak van de rechtbank in januari zou tegenwerken die de inzet bestempelde als "ongrondwettig".

De overeenkomst werd ondertekend toen de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince werd geteisterd door dodelijk bendegerelateerd geweld, waardoor bedrijven en scholen moesten sluiten en vluchten moesten worden geannuleerd.

Kenia had eerder gezegd dat het bereid was om tot 1.000 man personeel te leveren, een aanbod dat werd verwelkomd door de Verenigde Staten en andere landen die hadden uitgesloten dat ze hun eigen troepen ter plaatse zouden inzetten.

Maar een rechtbank in Nairobi zei dat het besluit ongrondwettig was, deels omdat de twee landen geen wederzijdse overeenkomst over de kwestie hadden ondertekend.

Vrijdag zei Ruto dat hij en Henry "getuige waren geweest van de ondertekening" van een wederkerige overeenkomst in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

"Ik maak van deze gelegenheid gebruik om de inzet van Kenia te herhalen om bij te dragen aan het succes van deze multinationale missie. Wij geloven dat dit een historische plicht is, omdat de vrede in Haïti goed is voor de wereld als geheel", aldus Ruto in een verklaring.

De VN-Veiligheidsraad keurde de missie begin oktober goed, maar zorgen in Kenia over de betrokkenheid van Nairobi leidden tot een rechtszaak.

De uitspraak zette de toekomst in twijfel van een multinationale strijdmacht waar de regering van Haïti al lang naar op zoek was, en die heeft gepleit voor internationale hulp om het hoofd te bieden aan het geweld dat bijna 5.000 doden heeft geëist.

Oppositiepoliticus Ekuru Aukot, die de petitie tegen de inzet had ingediend, vertelde vrijdag aan AFP dat hij een zaak zou aanspannen "wegens minachting van de rechtbank".

"We zullen de geldigheid van deze geheime overeenkomst in twijfel trekken", zei hij.

Haïti, het armste land van het westelijk halfrond, verkeert al jaren in een diepe malaise, waarbij gewapende bendes delen van het land overnemen en brutaal geweld ontketenen, waardoor de economie en het volksgezondheidssysteem zijn ingestort.

Een prominente bendeleider zei dat meerdere facties aanvallen uitvoerden op de staatsveiligheidstroepen in een poging premier Henry af te zetten.

Bendeleider Jimmy Cherisier, bekend als 'Barbecue', maakte de aanval bekend in een video op sociale media, vlak voordat de gevechten begonnen. "Met onze wapens en met het Haïtiaanse volk zullen we het land bevrijden", zei hij.

Er zijn momenteel geen gekozen functionarissen in Haïti. Henry werd kort na de moord op president Jovenel Moise in juli 2021 beëdigd als premier met de steun van de internationale gemeenschap. Volgens een politiek akkoord zou de premier op 7 februari van dit jaar de macht overdragen aan gekozen functionarissen, maar dit moet nog gebeuren.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April