Mensen met een beperking protesteren tegen behandeling regering
Vicepresident Ronnie Brunswijk zei maandagavond in De Nationale Assemblee dat binnen de regering is afgesproken dat deze groep mensen alle medewerking moet krijgen. Hij zal woensdag in de regeringsvergadering deze kwestie bespreken. Hij reageerde op Assembleelid Ann Sadi (NDP) die deze kwestie aan de orde stelde. Zij voerde net als enkele andere leden aan dat de behandeling van de mensen met een beperking, onacceptabel is.
Doof, blind of in een rolstoel. Een kleine groep mensen met een beperking is maandag naar Fort Zeelandia getrokken om verhaal te halen bij de president. In een vertegenwoordiger van Santokhi had de groep geen zin. "We weten al wat het verhaal gaat zijn," merkt Koendjbiharie op. "Ze gaan zeggen: we werken eraan enzovoort. Wat valt er nog te werken als de overheid al langer dan een jaar over de aanbevelingen beschikt?!"

Aniel Koendjbiharie (met megafoon) deelt adviseur tevens pastor van de president, Harold Pultoo (links) mee, dat hij de president wil spreken.
Koendjbijarie heeft de samenleving, in het bijzonder de doelgroep - in bijzijn van enkele NDP Assembleeleden- opgeroepen om "niet te blijven stemmen op populistische politici, mensen die corruptelingen zijn bij elkaar, die jouw in armoede houden en zichzelf verrijken." Dat is ook een oplossing om het leven van de mens met een beperking te verbeteren, gaf hij aan.
De groep is toegesproken door Harold Pultoo, adviseur en pastor van de president. Hij legde uit dat de president de groep niet kon ontvangen omdat hij dringend naar De Nationale Assemblee moest. Hij gaf aan het heel erg te vinden dat deze groep in actie moest komen en dat er gewerkt wordt aan een oplossing.
Koendjbiharie heeft Pultoo duidelijk gemaakt: "Ik heb absoluut geen vertrouwen in de woorden. Sorry. Die actiepunten liggen meer dan een jaar bij het kabinet van de president. Wat heeft de president gedaan? Waarom zijn ze niet uitgevoerd?!"

Minister Stanley Raghoebarsing en vicevoorzitter van DNA Dew Sharman staat de groep te woord.
De minister heeft enkele cijfers genoemd die in de honderden miljoenen SRD liggen om aan te geven hoeveel de regering uitgeeft aan sociale steun en salarissen, en dat het geld bij elkaar geschraapt moet worden. Na dringende vragen van journalisten gaf hij aan dat de sociale steun uit de US$ 30 miljoen van het IMF betaald zal worden. Hij heeft gezegd dat de SRD 1.800 nog deze week "in orde" wordt gemaakt voor deze en andere groepen, en dat gewerkt zal worden aan een "zo snel mogelijke" ontmoeting tussen de president en de doelgroep.
Aan het verhaal van de minister had de groep ook niets. "Als ik luister naar uw uiteenzetting word ik nog meer moedeloos van alles," reageert Koendjbiharie. "Er is op korte termijn dus geen verandering in de situatie van de mensen met een beperking." Hij benadrukt dat door de slechte communicatie vanuit de overheid en het laten liggen van de actiepunten, de groep genoodzaakt is geworden op straat te komen "en dat heeft niets te maken met het geld."
Raghoebarsing benadrukt de "concrete" afspraken met de groep: "De SRD 1.800 wordt deze week in orde gemaakt. We regelen dat de afspraak met de president gauw komt." Hij hoopt dat het de laatste keer is dat de groep in actie is gekomen voor verbetering van de leefomstandigheden. Sharman voegt eraan toe dat er "inspanningen gepleegd zullen worden" zodat de president de groep binnen een week kan ontvangen.
Vandaag
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie: Tekort aan geschoolden remt olievooruitgang
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost