2 x brons Suriname voor Taekwondo
14 Oct 2011, 04:00
Tosh van Dijk wint brons

Tosh van Dijk en Cedric Vieira hebben een bronzen medaille veroverd op de 6de Junioren Pan-Amerikaanse Taekwondo kampioenschappen 2011. Deze zijn van 7 tot 10 oktober gehouden in Las Vegas, Nevada. Elly Tjappa viel niet in de prijzen. De sporters stonden onder leiding van master Ramon Tjon-A-Fat, coach-trainer Henk van Dams en begeleidster Virginia Westerborg.

Op 8 oktober kwam Tosh van Dijk (Yu-Sin taekwondo Suriname) in actie en wist een bronzen medaille binnen te halen voor Suriname in de light middle weight categorie-68kg. In de eerste ontmoeting moest Tosh het opnemen tegen Brazilië. De Braziliaan moest al gauw zijn meerdere erkennen in Tosh, want die nam een voorsprong op punten en gaf deze niet meer uit handen. Suriname won deze wedstrijd met 7-5.

In de semi finale kwam Suriname uit tegen USA. De Amerikaan stond in de 1e ronde voor met 1-0. Het gelukte Tosh in de 3e ronde van de wedstrijd om goed terug te komen en een 2-1 voorsprong voor Suriname op te bouwen. De derde ronde eindigde gelijk doordat de Amerikaan op het laatste moment nog wist te scoren. In overtime was het toch de Amerikaan die het eerst scoorde en zodoende tot winnaar van de match werd uitgeroepen.

Nog een brons
Op de 3e competitiedag lukte het Cedric Vieira (Yu-Sin taekwondo Suriname) om de eer hoog te houden door ook een bronzen medaille in de wacht te slepen in de light weight categorie -59kg. Hij participeerde zowel in de Junior Panam Championships als op de Panam Open International Championships. Op de Junior Panam Championships kwam Cedric in zijn eerste partij uit tegen een Peruaan, die hij wist te verslaan met ruim overwicht op punten, de 2e partij verloor hij echter van een Mexicaan. Op de tweede helft van de dag moest Cedric nogmaals voor Suriname uitkomen in dezelfde gewichtsklasse op de Panam Open International.

In zijn eerste ontmoeting met een Amerikaan wist hij deze te verslaan met 17-5. De 2e wedstrijd was tegen Costa Rica en ook deze werd door Cedric uitgeschakeld met 11-4. In de semi finale stond Cedric nogmaals tegenover een Amerikaan. Na een 1-0 voorsprong van Suriname kwam het in de 3e ronde toch tot een gelijkstand 3-3. In overtime werd de Amerikaan winnaar door een strafpunt tegen Suriname. Het was een dubieuze beslissing, waartegen Suriname protest aantekende dat mocht echter niet baten.

De Pan-Amerikaanse Taekwondo Unie (PATU) als regionaal orgaan van de Wereld Taekwondo Federatie (WTF) organiseert om de twee jaar de Junioren Pan-Amerikaanse Taekwondo kampioenschappen. Aan het afgelopen toernooi participeerden ruim 20 landen met in totaal 800 deelnemers, 200 coaches en 50 international referees.