Rahul Gandhi gediskwalificeerd als parlementslid
Hij werd door de rechtbank veroordeeld voor opmerkingen in 2019 over de achternaam van premier Narendra Modi tijdens een verkiezingsbijeenkomst.
Gandhi was parlementslid voor de Congrespartij uit Wayanad in de deelstaat Kerala. Hij blijft 30 dagen op borgtocht en heeft gezegd dat hij in beroep zal gaan tegen het vonnis van een rechtbank in de deelstaat Gujarat.
De partij van Gandhi noemde het vonnis "onjuist en onhoudbaar" en beloofde de diskwalificatie "zowel juridisch als politiek" te bestrijden.
De Congrespartij leidde vandaag oppositieleiders in een protestmars in de hoofdstad Delhi.
Beelden toonden zware beveiliging in het Vijay Chowk-gebied buiten het parlement toen de oppositieleiders naar buiten stapten met een groot spandoek met de tekst "democratie in gevaar".
Tv-zenders meldden dat enkele wetgevers werden vastgehouden toen beveiligingspersoneel hen ervan weerhield het gebied te verlaten. De protesterende parlementsleden waren van plan om naar Rashtrapati Bhavan te marcheren, de officiële residentie van president Droupadi Murmu.
Voorzitter van de Congrespartij, Mallikarjun Kharge, beweerde dat de actie tegen Gandhi een gevolg was van zijn verzoek om onderzoek door een gemengde parlementaire commissie om beschuldigingen tegen de Adani-groep te onderzoeken.
Het conglomeraat werd eerder dit jaar beschuldigd van tientallen jaren van "brutale" aandelenmanipulatie en boekhoudfraude door de in de VS gevestigde short-seller Hindenburg Research. De Adani Group heeft beschuldigingen van financiële fraude ontkend.
"Ze willen degenen die de waarheid spreken niet houden", zei Kharge. "Maar we zullen de waarheid blijven spreken." De Congrespartij zegt de komende dagen meer protesten tegen de regering te plannen.
Een bevel van het Hooggerechtshof uit 2013 zegt dat een wetgever die is veroordeeld voor een misdrijf en is veroordeeld tot twee of meer jaren gevangenisstraf, met onmiddellijke ingang uit het parlement wordt gediskwalificeerd.
Gandhi mag niet deelnemen aan verkiezingen totdat zijn straf is opgeschort of hij in de zaak is vrijgesproken.
Volgend jaar zijn er nationale verkiezingen in India.
Jairam Ramesh, een partijleider van de Congrespartij, noemde de uitspraak van de rechtbank in Gujarat een "zeer ernstige politieke kwestie" die "de toekomst van onze democratie" zou kunnen beïnvloeden.
"Dit is een geweldig voorbeeld van de politiek van wraak, bedreiging, politieke intimidatie en politieke pesterij van de regering-Modi", zei hij donderdag na een partijbijeenkomst.
Ministers van de regerende Bharatiya Janata-partij (BJP) bekritiseerden Gandhi en zijn partij echter omdat ze het vonnis in twijfel trokken.
Federaal minister van Arbeid Bhupender Yadav zei dat Gandhi leden van de kastengroepering die bekend staat als Other Backward Classes (OBC), waaronder de naam "Modi" valt, heeft beledigd. "Het beledigen van welke achternaam dan ook is geen vrijheid van meningsuiting", zei hij.
Maar de voormalige Indiase minister van Justitie Kapil Sibal, die vorig jaar de Congrespartij verliet, noemde de beslissing van de rechtbank "bizar". Hij zei ook dat de opmerkingen van Gandhi gericht waren aan "een individu" en niet aan een gemeenschap.
In zijn reactie op het vonnis tweette Gandhi een citaat van Mahatma Gandhi: "Mijn religie is gebaseerd op waarheid en geweldloosheid. Waarheid is mijn God, geweldloosheid is het middel om het te verkrijgen."
Vandaag
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar