Victor Jones wil net als Maleisië corruptie indammen in Suriname
27 Aug 2011, 05:00
foto
Victor Jones met zijn boek over Maleisië.


Victor Jones is als vertegenwoordiger van het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (SIVIS) naar Maleisië geweest voor een training. Hij raakte onder de indruk van het land en legde dit vast in het boek: “The Malaysian Way, Report of the Senior Executive Development Programme”.

Jones vindt dat Ex-premier van Maleisië, Mahathir bin Mohamad, het treffend heeft verwoord. “Laag ethiek en moraal hebben corruptie tot gevolg”. De basisgedachte van Mahathir, zijn aanpak, en het resultaat waren de inspiratie voor Jones om het boek te schrijven. Maleisië heeft in de afgelopen vijftig jaar een grote ontwikkeling meegemaakt.

Een vereiste
Jones hield in het gebouw van SIVIS een presentatie van zijn boek voor een selecte groep die bestond uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de vakbeweging en het Ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Mileu. Hij is van mening dat Suriname dezelfde potentie heeft om, net als Maleisië, een groei te bewerkstelligen. “Een van de zaken die elk bewind in de kiem smoort is corruptie. Wil je als land de ontwikkeling niet in de weg staan, is het uitbannen van corruptie een dringend vereiste. Als het in Maleisië kan, is het ook mogelijk in Suriname”, zegt Jones.

Binnen de overheid van Maleisië, zijn er een anti-corruption agency’s en kent ze verder ook nog het Instituut voor integriteit. Om productie tot grotere hoogten te brengen, investeert de Maleisische overheid in menselijke hulpbronnen. Een kwart van de Maleisische begroting is bestemd voor het onderwijs.

Overeenkomsten
Maleisië en Suriname hebben heel wat met elkaar gemeen, zegt Jones aan Starnieuws. Die overeenkomsten liggen op het multiculturele en het sociale vlak. Maleisië kent vele godsdiensten, en op religieuze feestdagen doet eenieder mee, ongeacht hun geloofsovertuiging, net zoals wij in Suriname Phagwa vieren.

De technologie in Maleisië wordt steeds aangepast aan de nieuwste methoden. De ontwikkeling van de technologie is een belangrijke basis voor de productie. De Maleisiërs denken groot en in termen van grootte. Enkele van hun gigantische bouwwerken is hun 13 km lange brug, een communicatietoren van 421 m hoog en een 88 verdiepingen tellende twin tower (451,9 m). In Maleisië heeft 1 op de 3 personen toegang tot het internet. Maleisië mag door deze ontwikkelingen gerekend worden tot een van de top 10 landen waar de economie in transitie is.

Leiders inspireren
Jones heeft zijn boek geschreven in de hoop leiders in Suriname te inspireren de principes die hebben gewerkt in Maleisië, ook hier toe te passen. Hij is ervan overtuigd dat ons land het volgende ‘Maleisië’ kan worden. Jones zal zijn boek aanbieden aan president Desi Bouterse.

“Ik heb de gelegenheid gekregen om te kijken in de keuken van Maleisië, en ik heb mogen proeven”. Ik hoop en geloof dat leiders in Suriname, die het menen met ons land, streng zijn voor zichzelf en de eer van Suriname terugwinnen”, zegt Jones. Mahathir zou zeggen: “Als je je eer weggeeft, heb je de wereld niets te bieden”.
Advertenties