Minister Elias tekent samenwerkingsovereenkomst met Cuba
18 Jan 2020, 07:52
foto
Minister Antoine Elias en de Cubaanse ambassadeur, Igor Azcuy hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend.


Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en de ambassadeur van Cuba, Igor Azcuy, hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Deze ondertekening formaliseert de 50 medische gezondheidswerkers, specialisten, huisartsen en verpleegkundigen, die vooral in het binnenland ingezet zullen worden om te zorg daar te garanderen. Deze groep arriveerde in juni vorig jaar en zal begin februari ingezet worden, zegt de bewindsman. Inmiddels hebben de Cubanen hun inburgeringscursus achter de rug en ze hebben reeds kennis gemaakt met de diverse Surinaamse culturen. 

Deze gezondheidszorgwerkers hebben Nederlands en Sranan geleerd en zullen primaire gezondheidszorg verlenen aan de Surinaamse bevolking in verscheidene districten, merkt Elias op. Hij zegt dat de visie van de regering Bouterse/Adhin is om de zorg voor eenieder toegankelijk te maken en deze dichtbij het volk te brengen, ongeacht de ligging. “Elke Surinamer heeft het recht op goede en adequate gezondheidszorg en moet dezelfde behandeling krijgen. We denken ook aan de bewoners die in het verre binnenland wonen”, meent de bewindvoerder. Elias merkt op dat de Cubaanse artsen het goed doen: niet alleen in Suriname, maar ook in andere Caribische landen. De vraag naar Cubaanse medici en gezondheidswerkers is groot in de regio. 

Azcuy zegt dat de diensten die door deze groep medische deskundigen van Cuba geleverd worden, vruchtbaar is.  De groep krijgt waardering en respect van patiënten die zij behandelt. Volgens de ambassadeur worden de patiënten liefdevol behandeld en hun dank is groot.  De vakbekwame medici en verpleegkundigen werken volgens het Cubaans medisch systeem, waarin preventie onmisbaar is. Vanaf 2005 hebben beide overheden een succesvolle bilaterale samenwerking in stand gehouden op het gebied van gezondheidszorg, waarvan de Surinaamse bevolking profijt van heeft. Azcuy benadrukt dat in de eerste fase 5.391 patiënten oogoperaties ondergingen in Cuba en 26.000 personen werden behandeld aan het oog. Vervolgens begon de samenwerking op het gebied van primaire en specialistische gezondheidszorg. De ambassadeur is zeer tevreden over de resultaten die zijn landgenoten boeken in Suriname.  


Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April