Abdoel heeft veel vragen over kredietbeoordeling Fitch
18 Jan 2020, 04:11
foto
Amzad Abdoel, fractieleider van de NDP.


NDP-fractieleider Amzad Abdoel heeft heel wat vragen over de jongste beoordeling van Fitch Ratings, waarbij Suriname van B- naar CCC is gegaan. "Ik stel me de vraag waarom er niet een algehele macro-economische analyse is weergegeven om het juiste beeld te presenteren. Waarom heeft men zich zo selectief geconcentreerd op de recente leningen die zijn aangegaan? Waarom is het gevolg van de olievondst ook niet ingecalculeerd op de terugbetaalcapaciteit? De besparingen op energie? Waarom zijn de spinoff-effecten van de projecten die met de leningen worden uitgevoerd niet meegerekend? Waarom is de reële groei van de BBP niet geanalyseerd in het rapport? Heeft die groei niets te betekenen voor een land en haar verdien- en terugbetaalcapaciteit?" vraagt Abdoel zich af. 

"Zolang ik geen antwoord heb op deze vragen, zegt het rapport mij niet veel. Ook de werkwijze van dit ratingsbureau vlak voor de verkiezingen roept vraagtekens op," meent de NDP-fractieleider. Hij zegt dat een paar zaken in het rapport daadwerkelijk opmerkelijk zijn:  
1. Het proces tot verlaging van de inflatie en hoe dat komt is niet beschreven.
2. Het proces tot een verbetering van de economie en de groei vanaf 2017 is niet beschreven. 
3. Het proces en de maatregelen tot herstel van de overheidsfinanciën is ook niet beschreven. 
4. De verbeteringen binnen het monetair-financieel verkeer ook niet. 
Ook het aspect van werkgelegenheid is niet meegenomen. 
 
"Er is radicaal gekeken naar de leningen die recent zijn aangegaan en dat is weerspiegeld tegen onze huidige terugbetaalcapaciteit. De Wet op de Staatsschuld is aangehaald, maar nergens wordt er gesproken over het debt management programme dat samen met de nieuwe begroting moet worden aangeboden. Aangegeven wordt wat het effect is van de huidige stroom- en watersubsidie op het overheidsbudget, maar nergens wordt de analyse van besparing van het hebben van een eigen dam besproken. Aan het eind van het rapport staat duidelijk dat het gevolg van de olievondst buiten beschouwing wordt gelaten, omdat het een paar jaren zal duren voordat we de voordelen zullen merken. Maar het gevoel wordt gewekt alsof we morgen als land failliet raken," betoogt de politicus. 

"Als land moeten wij daarom zelf ook sterke instituten hebben om die analyses voor ons te maken. Helaas zijn de bovengenoemde zaken wel heel opmerkelijk waardoor ik niet veel waarde kan hechten aan het rapport dat een heel subjectieve en eenzijdige weergave blijkt te zijn," vindt Abdoel. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April