Ook in Suriname aandacht voor gevallenen 2e Wereldoorlog
05 May 2019, 18:52
foto
Fred van Russel, voorzitter van de Vereniging van Ex-Koreavrijwilligers, legt een krans tijdens de dodenherdenking. (Foto's, Raoul Lith)


“Elke stap die je maakt behoort tot het verleden, elke gebeurtenis behoort ook tot het verleden.” Gelukkige omstandigheden zijn prettig om te herinneren, maar de wreedheden die zich hebben voltrokken in de jaren veertig tot vijfenveertig van de vorige eeuw zijn altijd bizar om te memoreren, zei Minister van Defensie, Ronni Benschop bij de herdenkingsceremonie van de Gevallenen van de 2e Wereldoorlog.    

“Jonge Surinamers zijn gerekruteerd om voor het voormalige moederland te strijden onder erbarmelijke omstandigheden, heel ver van hun familie. Deze helden verdienen een speciale plaats in onze gemeenschap.” zegt Benschop. Hij benadrukt dat we in de huidige om ons heen grijpende wereld ons er goed van doordrongen moeten zijn dat deze perikelen zich nooit meer in onze historie en de toekomst mogen herhalen. Benschop roept Nederland op om deze Surinaamse helden van toen beter te memoreren.

"Het is 74 jaar geleden dat wij bevrijdt werden en intussen nu bijna 75 jaar dat wij in vrijheid hebben kunnen leven", zegt zaakgelastigde van Nederland, Jaap Frederiks. “Het hebben, krijgen van vrijheid voor jezelf en voor anderen, dat gaat niet vanzelf, daar moet je vaak wat voor doen.” Soms moet je anderen aanspreken als die vrijheid in gevaar brengen, soms ook op ons dagelijks niveau zoals het aanspreken van kinderen die anderen op school pesten of een man die zijn vrouw of kinderen mishandeld. In andere gevallen wordt je soms verrast door mensen die zich onverwacht belangeloos inzetten voor jouw vrijheid. Mensen die dat dan zelfs met hun leven moeten bekomen, als militair, verzetsstrijder en ook als journalisten die bijdragen te vrijheid. Al diegenen die zich zozeer voor onze vrijheid hebben ingezet, in Suriname, Nederland, in Korea, waar dan ook ter wereld die zijn we eeuwige dankbaarheid verschuldigd.

In 2020 zal het 80 jaar geleden zijn dat in Suriname, de toenmalige kolonie van het koninkrijk der Nederland, de toenmalige gouverneur de noodtoestand werd afgekondigd. Het is 75 jaar geleden dat de oorlog in Europa werd beëindigd en 70 jaar geleden dat het monument voor de gevallenen werd onthuld. “Er zal dan ook  veel meer aandacht worden besteed aan de kransleggingsceremonie, waarbij de bevolking gevraagd zal worden in grote getallen mee te doen in de activiteiten die worden ontplooit,” zegt  zegt de 89-jarige Fred van Russel, die een van de jongsten is, aan Starnieuws. Hij is voorzitter van de Vereniging van Ex-Koreavrijwilligers. Er wordt een plan gemaakt om de activiteiten van het komende jaar aanpakken. Samen met de Nederlandse ambassade wordt jaarlijks een educatieve dag georganiseerd voor de scholen om het besef bij de jongeren bij te brengen over het verleden en ervaringen te delen.

Tijdens de jaarlijkse ceremonie heeft de Federatie van Oud-strijders en ex-militairen een krans gelegd. Daarnaast hebben ook minister Benschop en de ambassadeurs van Amerika, Nederland, Indonesië en Frankrijk kransen gelegd. Hiernaast is er ook aandacht geschonken door een vertegenwoordiger van de ACOM, de Koopvaardij Onklaar Anker.  Ook de TRIS heeft tijdens de ceremonie een bijdrage geleverd.

Raoul Lith
Advertenties