PL scout en scant tien DNA-kandidaten in Nickerie
16 Apr, 21:15
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van PL.


De Pertjajah Luhur (PL) heeft voor Nickerie al tien personen gescout, die bereid zijn gekandideerd te worden. Vijf komen op de kandidatenlijst voor De Nationale Assemblee (DNA) en de overige vijf zijn, zoals PL-voorzitter Paul Somohardjo het noemt, zijn ‘reservespelers’, zoals elke sportploeg die heeft. In deze groep van tien zit ook PL-parlementariër William Waidoe, bevestigt de PL-voorzitter. Meer wil hij over de kandidaten niet kwijt.

Nickerie is een zeer belangrijk district voor de PL. Somohardjo kan zich nog herinneren met hoeveel moeite hij ruim 50 jaren geleden (toen als Pendawa Lima) naar Nickerie moest reizen. Zo een reis duurde een hele dag en bij de afdamming werd tijdens regenweer de bus getrokken met tractoren vanwege de slechte staat van de weg. “Die moeite is niet voor niets geweest, want de mensen kregen langzaam maar zeker vertrouwen in de PL”, blikt Somohardjo terug.

In 2010 ging de PL als grootste partij in Volksalliantieverband de verkiezingen in en het lukte eindelijk een zetel in Nickerie binnen te halen: Soetimin Marsidih werd toen parlementariër namens de PL. In 2015 wist de partij in de combinatie V7 eveneens een zetel binnen te halen. Als het gaat om Nickerie, is PL-voorman er dan ook zeker van dat de partij ten minste één zetel binnenhaalt. Hetzelfde geldt trouwens voor Paramaribo. “De basis hebben wij al. Wij strijden nu voor de tweede en eventueel een derde zetel,” stelt Somohardjo.

Volgens de politicus hebben in Nickerie veel personen van niet-Javaanse afkomst zich in de afgelopen periode bij de PL aangesloten. Daarmee wordt nog meer benadrukt dat de PL een nationale partij is. “Met deze groep krijgen wij bijna de vaste overtuiging dat we de tweede zetel binnen hebben. Voor degenen die nog twijfelen: kom uzelf overtuigen op de feestvergadering hoe groot de partij is,” zegt Somohardjo.

De politicus vertrekt woensdag naar het rijstdistrict om de voorbereidingen te treffen voor de eerstesteenlegging van het sport- en cultureel centrum, waar zeker de jongeren goed gebruik van zullen kunnen maken. Ook zal het bejaardentehuis worden uitgebreid. De vraag naar uitbreiding is volgens Somohardjo groot. Nu worden ongeveer 50 seniore burgers geaccommodeerd. Met de uitbreiding zullen nog eens 25 mensen geholpen kunnen worden. Dit is geheel in lijn met het partijprogramma en de ideologie van de partij.

De PL-voorman vindt dat tot nu toe gefocust wordt op werken bij 'lanti'. Hij vraagt zich echter af hoeveel mensen nog bij de overheid kunnen worden geaccommodeerd. “Er zijn discussies over de aantallen, die variëren van 40.000 tot 83.000, maar het apparaat blijft in elk geval opzwellen. We moeten dus naar de particuliere sector gaan kijken om daar meer voor werkgelegenheid te creëren. Daarom zeg ik: laten we een begin maken met de thuiszorg. Dat kan voor veel banen zorgen en de ouderen die zorg nodig hebben, kunnen geholpen worden.” Het ligt in de bedoeling om vooral drop-outs te trainen voor de thuiszorg.

Daarnaast wil de partij ook overgaan tot het opzetten van een crèche voor ouderen, net als een crèche voor kinderen. Voor een bejaarde, wiens volwassen kinderen allemaal aan het werk zijn en die totaal afhankelijk is van hen, is dit een mooie optie, meent Somohardjo. De kinderen kunnen hun ouders bij het naar het werk gaan afzetten bij de ouderencrèche en hen bij terugkeer weer ophalen. “We denken dus niet alleen aan de jongeren, maar ook aan de ouderen. Zij verdienen het om tot het einde toe te kunnen genieten van het leven. En daarom is thuiszorg bijzonder belangrijk”, vindt Somohardjo.