Mozambique begint drie dagen van rouw
20 Mar, 16:25
foto
Bewoners keren terug naar het Praia Nova, nadat cycloon Idai de kuststad Beira was gepasseerd. (Foto's: Reuters)


Mozambique is vandaag begonnen met drie dagen van nationale rouw, nadat een krachtige cycloon en overstromingen honderden mensen hebben gedood. Het natuurgeweld heeft een spoor van verwoesting achtergelaten in de zuidoostelijke delen van Afrika.

Cycloon Idai mepte de havenstad Beira in Mozambique vorige week donderdag met windsnelheden tot 170 km per uur. Vervolgens trok het naar het binnenland om huis te houden in Zimbabwe en Malawi. Idai heeft veel gebouwen afgevlakt en het leven van miljoenen mensen in gevaar gebracht.

Uit dronebeelden bleek dat bewoners van een sloppenwijk in de haven dagen nadat de storm toesloeg nog steeds het puin doorzoeken en hun verwoeste woningen met plastic zeilen probeerden te bedekken. De film, vrijgegeven door het Rode Kruis, toonde de nederzetting met lege percelen waar de wind hele gebouwen vanaf hun fundamenten had weggeblazen.

"Grote overstromingen hebben rouw en verwoesting gezaaid in verschillende gebieden van Mozambique, Zimbabwe en Malawi", zei Paus Francis woensdag. "Ik druk mijn pijn en verbondenheid met die lieve mensen uit."

President Filipe Nyusi van Mozambique zei een dag eerder dat de cycloon meer dan 200 mensen in zijn land had gedood, maar reddingswerkers ontdekken nog steeds meer lichamen.

In het naburige Zimbabwe staat de officiële telling van omgekomen mensen op 98. Het is te verwachten dat het cijfer zal toenemen, omdat honderden mensen nog worden vermist.

In de zwaarst getroffen oostelijke delen van Zimbabwe haastten rouwende gezinnen om hun doden te begraven omdat de cycloon de stroomvoorzieningen heeft uitgeschakeld en mortuaria heeft uitgeschakeld.

Malawi heeft geen details bekendgemaakt van slachtoffers van de storm, die verzwakte toen hij verder het binnenland introk tijdens het weekend. Idai heeft in die gebieden zware regenval achtergelaten.

Hulporganisaties zeiden dat ze worstelden om veel overlevenden te bereiken die vastzaten in afgelegen gebieden van Mozambique, omringd door verwoeste wegen en verzonken dorpen. "Er blijven uitdagingen bestaan ​​over het opsporen en redden van duizenden mensen, inclusief kinderen," zei Unicef. Het schatte dat 260.000 kinderen daar gevaar liepen.

Beira, een laaggelegen kuststad met 500.000 inwoners, is de thuisbasis van de op één na grootste haven van Mozambique en dient als een toegangspoort tot niet aan zee grenzende landen in de regio. Er waren tekorten aan voedsel en brandstof in delen van centraal Mozambique, omdat de wegen naar Beira zijn afgesneden. De Grain Millers Association van Zimbabwe zei dat 100 vrachtwagens met tarwe bestemd voor Zimbabwe vastzaten in Beira.

De Zimbabwaanse president, Emmerson Mnangagwa, bezoekt vandaag de zwaarst getroffen gebieden. Zowel Mozambique als Zimbabwe hebben in sommige gebieden de noodtoestand uitgeroepen.

De overstromingen brachten ook de dreiging van door water overgebrachte ziekten met zich mee, zei de hulpgroep Artsen Zonder Grenzen. "Mensen gebruiken bronwater zonder chloor en het is onwaarschijnlijk dat water schoon en veilig is om te drinken ... Longontsteking en andere luchtwegaandoeningen zullen een probleem vormen," zei Gert Verdonck, een noodhulpcoördinator van een liefdadigheidsinstelling vanuit Beira .

De Europese Unie heeft dinsdag een eerste noodhulppakket aangekondigd van 3,5 miljoen euro voor Mozambique, Malawi en Zimbabwe voor noodopvang, hygiëne, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. Groot-Brittannië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben ook steun toegezegd.