Vrijspraak in doodzaak: noodweerexces zegeviert
06 Nov, 04:29
foto


R.C. is op de rechtszitting van maandag vrijgesproken van alle rechtsvervolging. Hem was ten laste gelegd dat hij op 26 maart 2016 Kiran Dowling met een jachtgeweer rond middernacht in het district Saramacca doodschoot. Tegen deze verdachte heeft het Openbaar Ministerie (OM) een strafvoorstel gedaan van 6 jaar onder aftrek en achtte doodslag wettig en overtuigend bewezen. De man was eerder reeds op vrije voeten gesteld.

De kantonrechter voerde aan dat er wel sprake is geweest van noodweerexces in deze zaak en sprak de man vrij. R.C. had een woning onder zijn beheer en het slachtoffer vertoefde daar met anderen. R.C. kweekte kippen en doksen daar. Steeds werden de dieren gestolen, maar er werd nooit iemand aangehouden. Op die bewuste dag vernam hij dat mensen bezig waren brand te stichten, maar het vuur was op de een of andere manier gedoofd. Het slachtoffer en zijn comparanten waren op het perceel zonder toestemming, rond middernacht aanwezig. De verdachte zag iemand wegrennen en loste een schot. Hij wist niet of de persoon wel of niet bewapend was. Het slachtoffer werd dodelijk geraakt.

Advocaat Irvin Kanhai die de verdachte bijstond, voerde aan dat zijn cliënt geschoten heeft met een jachtgeweer rond middernacht op het slachtoffer. De raadsman vroeg toen primair niet ontvankelijkheid van OM en subsidiair ontslag van alle rechtsvervolging. Volgens Kanhai bestond de persoon van Dowling niet. Uit de overlijdensakte blijkt dat de naam van het slachtoffer wel correct is. Indien het niet zo zou zijn, zou er een vrijspraak volgen. Het OM zou in elk geval niet niet- ontvankelijk verklaard worden, voerde de kantonrechter aan.

Volgens Kanhai is er sprake geweest van noodweerexces. De verdachte pakte zijn jachtgeweer en gaat op onderzoek uit. Hij lost eerst waarschuwingsschoten en schiet vervolgens gericht. De kantonrechter noemde de handeling van de verdachte begrijpelijk en sprak de verdachte vrij.

Wanita Ramnath

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April