Hoefdraad: Salarisverhoging ambtenaren SRD 5,6 miljoen
17 Aug, 12:59
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zegt dat de salarisverhoging aan ambtenaren de overheid maandelijks rond de SRD 5,6 miljoen netto extra zal kosten. Hij legt uit dat de SRD 500 netto aan koopkracht de ambtenaren al sinds vorig jaar ontvangen. Bij de brutering mochten de ambtenaren niet achteruit gaan in salaris op wat zij al krijgen aan koopkrachtversterking. De Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) had meegedeeld dat de verhogingen SRD 11,5 miljoen zullen kosten, volgens de exercities gedaan bij Cebuma.


De overheid wilde aanvankelijk 15% salarisverhoging geven, op de incorporatie van de SRD 500 aan koopkrachtversterking. De CLO had 25% gevraagd. Het verschil was SRD 1,5 miljoen meer, zegt minister Hoefdraad in gesprek met Starnieuws. Hij geeft aan dat de knoop uiteindelijk is doorgehakt, waardoor de overheid in plaats van SRD 4 miljoen extra, nu ongeveer SRD 5,6 miljoen moet neertellen.

De minister legt uit dat met een hoger brutoloon bedragen, ook de sociale premies en belastingen hoger zijn, maar de overheid ontvangt die deels terug. Er wordt voor gewaakt dat de salarisverhoging van de landsdienaren niet averechts zal werken op de prijzen, de koopkracht en de verworven macro-economische stabiliteit. Het bezuinigingsbeleid zal onverkort doorgaan, benadrukt Hoefdraad.

"Als minister van Financiën heb ik maar één vraag: wat moet ik netto ophoesten? Dat is wat ik moet zoeken. Mijn team heeft op basis van de berekeningen, vastgesteld dat tussen de SRD 5 en SRD 6 miljoen netto extra nodig zal zijn," benadrukt de minister.

Michael Miskin, bestuurslid van de CLO, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het bij de vakcentrale gaat om de incorporatie van de SRD 500 wat al wordt betaald en de 25% verhoging. Hierbij moesten ambtenaren niet achteruitgaan in salaris. "Voor ons is het geen issue om te weten wat de verhoging kost," zegt Miskin. Hij voert aan dat CLO ook niet wil dat er inflatoire werking is door de verhoogde salarissen, daarom wordt er een schema afgesproken over de betaling van de terugwerkende kracht. De verhoging gaat in september in en werkt terug tot januari 2017.