Facebook verwijdert nepprofiel van minister Noersalim
20 May, 00:00
foto


Na een melding van minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken heeft Facebook een neppe account van de bewindsman verwijderd. Volgens dit valse profiel bood de minister leningen aan personen aan, die daartoe de behoefte hadden.

We removed a profile that your friend reported because it doesn’t follow our Community Standards. We let the profile owner know that it’s been removed, but not who reported it, staat in een brief van Facebook aan de bewindsman. Op het valse profiel werd de naam van Mohamed Noersalim gebruikt, terwijl de bewindsman in het dagelijks leven de naam Mike Noersalim gebruikt.

Facebook heeft ook gevraagd op de hoogte gesteld te worden, indien zich opnieuw een geval voordoet, waarbij iemand zich als de minister voordoet. Desgevraagd zegt Noersalim dat hij het Directoraat Nationale Veiligheid heeft gevraagd de zaak te onderzoeken. “Dit ga ik echt niet zo laten”, zegt een gebelgde bewindsman. Hij is er allerminst over te spreken dat iemand zich als hem voordoet om kredieten te verstrekken.

Het intussen verwijderde nepprofiel van Noersalim stuurde een vriendschapsverzoek naar Facebookgebruikers. Nadat zij het vriendschapsverzoek accepteerden, werd er contact met hen gemaakt om hen te interesseren voor een lening, dat wordt toegekend tegen een rente van twee procent gedurende de looptijd van het krediet. Belangstellenden zouden met name projecten kunnen indienen die niet gefinancierd worden door lokale banken.

Het is niet de eerste keer dat iets dergelijks plaatsvindt. Eerder hebben kwaadwilligen ook nepaccounts gemaakt van president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin. De handtekening van Noersalim was ook al vervalst om via social media een bekendmaking te lanceren, die niet op waarheid berustte. Toen was ontdekt dat de handtekening die de minister had geplaatst onder een bekendmaking over Holi als nationale vrije dag was gebruikt om de valse bekendmaking te produceren.