Nepal: Passagierstoestel crasht, 49 doden
12 Mar, 14:08
foto
Brandweerlieden moesten de vlammenzee van het gecrashte toestel blussen. (Foto: Reuters)


Een vliegtuig met 71 passagiers en bemanning is neergestort bij de landing op de luchthaven van Kathmandu in Nepal. Volgens de autoriteiten zijn 49 mensen omgekomen bij de crash.

Hulpverleners hebben lichamen uit het verkoolde wrak van het vliegtuig gehaald, nadat een vuurzee was geblust. Het toestel vloog voor de Bengaalse luchtvaartmaatschappij US-Bangla. Vlucht BS211 gleed tijdens de landing vanmiddag van de baan.

Een overlevende die erin slaagde door een raam te breken, zei dat het vliegtuig een hevige schok gaf, gevolgd door een knal. De Nepalese premier K P Sharma Oli heeft een onmiddellijk onderzoek beloofd.

Tweeëntwintig mensen worden in het ziekenhuis behandeld voor verwondingen, vertelde politiewoordvoerder Manoj Neupane aan de BBC. Hij zei dat de autoriteiten ervan uitgaan dat de acht mensen die naar verluidt worden vermist, dood zijn.

Het vliegtuig, dat vanuit de Bengaalse hoofdstad Dhaka vloog, was een Bombardier Dash 8 Q400 turboprop en was 17 jaar oud. Het vliegtuig landde om 14:20 lokale tijd, volgens flight tracking website FlightRadar24.

"Het vliegtuig mocht landen vanaf de zuidzijde van de landingsbaan die over Koteshwor vloog, maar het landde van de noordelijke kant," werd Sanjiv Gautam, directeur-generaal van de burgerluchtvaartautoriteit van Nepal, geciteerd door de Kathmandu Post. "We moeten nog vaststellen wat de reden is achter de ongewone landing."

Algemeen directeur Raj Kumar Chettri van de luchthaven vertelde het persbureau Reuters dat het vliegtuig het hek van de luchthaven raakte voordat hij op de grond kwam. Het toestel vloog in brand, waardoor er boven het vliegveld een rookpluim te zien was.

Eén van de overlevenden, de Nepalese reisagent Basanta Bohora, beschreef vanuit zijn ziekenhuisbed wat hij had meegemaakt. Na een normale start vanuit Dhaka begon het vliegtuig zich vreemd te gedragen toen het Kathmandu naderde, zei hij. "Plots schudde het vliegtuig gewelddadig en klonk er daarna een luide knal", werd hij geciteerd door de Kathmandu Post. "Ik zat naast het raam en kon uit het raam breken", voegde hij eraan toe.

"Ik kan me niets herinneren nadat ik uit het vliegtuig kwam. Iemand heeft mij naar het Sinamangal-ziekenhuis gebracht en vandaar brachten mijn vrienden mij naar het Norvic [ziekenhuis] .Ik heb verwondingen aan mijn hoofd en benen, maar ik heb het geluk dat ik het heb overleefd."

Het vliegtuig vervoerde 67 passagiers en vier bemanningsleden. Het is nu bekend dat 33 van de passagiers Nepalezen waren, 32 Bengalen, één Chinees en één persoon was afkomstig uit de Malediven. Van de 22 gewonden zijn er enkelen in kritieke toestand.
De oorzaak was niet meteen duidelijk. De piloot vertelde vlak vluchtcontrollers vlak voor de landing dat alles ok was, maar antwoordde niet toen hem werd verteld dat zijn uitlijning niet klopte, vertelde luchthavenmanager Chettri aan Reuters.