Bouterse houdt toespraak over bezinning op 'Revo Plein'
25 Feb 2018, 02:41
foto
De 'leider van de revolutie' president Desi Bouterse legt de eerste krans bij het monument op 'Revo Plein'. (Foto's: Leroy Troon)


President Desi Bouterse heeft vannacht benadrukt op het 'Revo Plein' dat de herdenking van 25 februari 1980 een bezinningsbijeenkomst is. 38 jaar geleden hebben militairen naar de macht gegrepen om ten strijde te trekken tegen armoede. Het was nimmer de bedoeling om zelf aan de macht te komen. Dat zou crimineel zijn geweest, omdat militairen niks wisten van het bestuurlijke. De militairen hebben slechts de ontwikkelingsrichting willen aangeven, benadrukte Bouterse die 38 jaar geleden met 15 militairen een staatsgreep pleegde.

Bouterse hield zijn toespraak nadat hij de 'Revo-fakkel' had aangestoken en de kransen waren gelegd. Hij was de enige spreker van de avond. De president merkte op dat er veel veranderd is in de 38 jaren. Het grootste exportproduct van het land is geen goud, olie of hout, maar vrede. Suriname is een voorbeeld van hoe mensen vredig met elkaar leven. "In ons hectisch leven beseffen wij niet waartoe wij in staat zijn". Hij vroeg om zelfreflectie.

Aan de aanwezigen hield Bouterse voor om zich af te vragen wat voor werk ze doen in hun organisatie. Hij merkte op dat binnen de organisatie het belangrijk is om hulpbehoevenden te hulp te schieten. Het gaat om meedenken, meedoen en meebeslissen. Hij voerde aan dat het land veel potentie heeft, maar dat wordt onvoldoende beseft. Bouterse waarschuwde ook voor buitenlandse inmenging in Surinaamse aangelegenheden.

"Ik weet niet of u zich de vraag heeft gesteld. 'Wat is er aan de hand met Suriname'?", zei Bouterse. Hij merkte op dat zoveel toppers uit diverse landen naar Suriname zijn gekomen de afgelopen dagen. Een Braziliaanse delegatie was hier met de ministers van Defensie, Justitie en kabinet van de president. De vicepremier van Servië bezocht Suriname, de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela is op bezoek geweest. De langst zittende ex-premier van St. Kitts & Nevis, Denzil Douglas, was in Suriname.

De rijke zakenvrouw Laurene Jobs is geïnteresseerd in het helpen van de indianen dichtbij de zuidelijke grens. "Zij was niet hier voor een concessie," zei Bouterse. Zij wil een milieuproject uitvoeren in georganiseerd verband met de indiaanse gemeenschap in Zuid-Suriname. De president benadrukte dat Suriname het groenste land ter wereld is. Er is veel belangstelling voor het land.
Advertenties