Ramlakhan: Geen sprake van schaarste rondhout
23 Nov 2017, 02:56
foto
Rondhout bestemd voor de export.


Jules Ramlakhan van het houtbedrijf Green Wood World weerspreekt dat er schaarste is aan rondhout op de lokale markt. Zeven rondhout exporteurs hebben volgens hem allen rondhout in voorraad, maar er is geen verkoop. Ongeveer 50% van de voorraad is nog in het bos en de rest is al naar Paramaribo getransporteerd. De exporteurs raken hun hout niet kwijt op de lokale markt. Het transport van hout over land uit het binnenland is min of meer stopgezet. Hierdoor kunnen de producenten hun houtvoorraad niet naar de stad transporteren. De tweede reden is, dat de SRD prijs van hout gestegen is en de koopkracht van de consument gedaald is, stelt Ramlakhan.

De houtsector is in de afgelopen periode in enorme onzekerheid geraakt door maatregelen die zijn aangekondigd door de minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme, meent Ramlakhan. De maatregelen houden in de verhoging van de exportheffing met $20 per m3 rondhout en een exportverbod van twee rondhoutsoorten. Deze maatregelen hebben te maken met de behoefte van de overheid aan geld en een vermeende schaarste aan rondhout op de lokale markt.

De houtsector heeft zich volgens Ramlakhan de afgelopen jaren juist ontwikkeld tot een competitieve en professionele industrie waarbij er grote investeringen zijn gedaan, met name in zwaar materieel. Dit om efficiëntie en productiviteit te verhogen en competitieve prijzen op de wereldmarkt te kunnen aanbieden. Deze investeringen zijn in Amerikaanse dollars betaald, omdat het zwaar materieel in het buitenland gekocht is.

Houtzagerijen zijn volgens Ramlakhan gewend 1 kuub rondhout voor SRD 400-500 te kopen (bij de koers van 3.35). Zij moeten nu het dubbele betalen, omdat de koers meer dan verdubbeld is (7.60). "Deze zogenaamde prijsstijging heeft dus te maken met het feit dat het grootste deel van de investeringen in US dollar is gedaan en al de actoren hun kosten in Amerikaanse dollars uitrekenen. Exclusief de normale bedrijfskosten, moet de concessiehouder minimaal US$ 108 per kuub betalen voor de lokale productie en bij export nog eens US$ 50 erbij. Daarnaast is er een 100% verhoging van transportkosten naar de stad," rekent de ondernemer uit.

Prognoses SBB
Een andere reden waarom er geen sprake kan zijn van schaarste van rondhout op de lokale markt is volgens Ramlakhan te halen uit de gepubliceerde cijfers van Stichting Bos Beheer (SBB). Volgens de gepubliceerde cijfers is er in 2014 ongeveer 494.000 kuub rondhout geproduceerd, waarvan 169.000 is geëxporteerd. Dit is 65% voor de lokale markt en slechts 35% voor de export. De verwachte productie van rondhout voor 2015 tot 2020 loopt alleen maar op, met als hoogtepunt in 2020 een productie van 1 miljoen kubieke meters rondhout. Suriname heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 1.5 miljoen kuub. De houtexport bedroeg slechts 0,5% van ons BBP in 2014. Concluderend, er is geen schaarste, maar er zijn wel koerseffecten, stelt Ramlakhan van Green Wood World.

Over de verhoging van de exportheffing, om zodoende de staatsinkomsten te verhogen, stellen de exporteurs dat het de meest averechtse maatregel is die Suriname nu kan treffen als je de houtindustrie wil ontwikkelen. "Met deze maatregel lopen we het risico dat Surinaams hout op de wereldmarkt te duur wordt en dus niet meer verkocht wordt. Of minder verkocht wordt. Dit zou leiden tot verliezen van de investeringen en terugval van de sector. Er hebben ruim 4500 mensen werk in deze sector. Er wordt hier verdiend door de overheid, concessiehouder, contractor, transporteur, SBB, havenbedrijven, arbeiders. Al deze groepen hun inkomens komen in gevaar indien de exportvolumes afnemen. Daarnaast wordt een rem gezet op de ontwikkeling van een economisch duurzame sector. Generaties kunnen profiteren van de inkomens die het genereert. Ook de zo noodzakelijke diversificatie van onze economie mist hier een kans."

Risico's
Ramlakhan voert aan dat er veel risico's kleven aan verhoging van de exportheffing. Hij noemt onder andere:
-inkomstenverlies van alle stakeholders;
-missen van valutaverdiensten en druk op de koers;
-verlies van werkgelegenheid;
-stagnatie van de ontwikkeling van deze duurzame sector;
-daling van BBP en dus onze economische groei.
-verzwakken van de concurrentie positie op de wereld markt.

Volgens de houtexporteur zou de overheid haar geld juist moeten halen door exportbevordering. Het betekent vergroting van de markt en meer productie. Dit zou automatisch leiden tot meer inkomens voor de overheid en alle andere stakeholders, maar ook tot meer valutaverdiensten en toename van het BBP.
De vrees bestaat nu dat door deze maatregelen zowel de export als de verdiensten zullen afnemen en de sector weer zal terugvallen tot de onbeduidende industrie die het al decennia lang was, meent Ramlakhan.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April