Gastland Amerika naar halve finales Copa America
17 Jun 2016, 01:32
De wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Ecuador ontaardde op verschillende momenten. (Beeld: SCCN)

Amerika is na een 2-1 overwinning op Ecuador, doorgedrongen tot de halve finales van de Copa America Centenario. De ruststand van deze ontmoeting die werd afgewerkt in Century Link Field te Seattle, Washington was 1-0 in het voordeel van het gastland. De wedstrijd kenmerkte zich door onsportief gedrag. De scheidsrechter heeft twee spelers de rode kaart getoond, terwijl menigmaal de gele kaart de lucht in ging.

Beide landen speelden vanaf het eerste fluitsignaal aanvallend, maar Amerika bleek efficiënter en naar heel gauw zou blijken, ook effectiever. Clint Dempsey bracht het eigen publiek in extase toen hij in de 22e minuut zijn land de leiding gaf, door tussen twee verdedigers in, het projectiel achter Alexander Dominguez te koppen: 1-0. Ecuador liet de moed niet zinken, maar ging op zoek naar de gelijkmaker. Op slag van rust had Michael Arroyo de gelegenheid bij uitstek om het evenwicht te herstellen, maar hij faalde. Amerika ging de rust dus in met een 1-0 voorsprong.

Direct na de rust verlengde Antonia Valencia een vrije trap, maar Enner Valencia faalde doeltreffend contact te maken met de bal. In de 50e minuut trapte Antonio Valencia erg onsportief naar Alejandro Bodoya, nadat deze hem had vastgehouden. Hiermee verdiende hij zijn tweede gele kaart en mocht hij dus eerder gaan douchen. Jones bemoeide zich met het opstootje dat daarna ontstond en sloeg Michael Arroyo daarbij in het gezicht, wat hem een directe rode kaart opleverde. Jones speelde nog even verder, alvorens definitief weggestuurd te worden door de arbiter.

Amerika bleef zoeken naar mogelijkheden om de marge te verruimen en kreeg in de 65e minuut loon naar werken, toen Gyasi Zardes na voorwerk van Clint Dempsey, de voorsprong verdubbelde: 2-0. Ecuador leek wakker geschud en opende een waar offensief op het doel van sluitpost Brad Gusan. Dit resulteerde in de 75e minuut in de aansluitingstreffer van Michael Arroyo, die Gusan met een snoeihard schot, het nakijken gaf: 2-1. Dit doelpunt gaf Ecuador een enorme kick, maar Enner Valencia slaagde er niet in, het publiek in Century Link Field de mond te snoeren. De aanvaller miste tot vervelends toe, kans na kans, waardoor Amerika stand hield.