Ambassadeur Zhang: Suriname is belangrijk voor China
29 May 2016, 20:07
foto
De Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong en vicepresident Ashwin Adhin toosten tijdens de receptie 40 jaar diplomatieke banden Suriname-China. (Foto's: Ranu Abhelakh)


De relatie Suriname en de Volksrepubliek China is geen eenrichtingsverkeer, dat alleen uit schenkingen en leningen vanuit Beijing aan Paramaribo bestaat. Ambassadeur Zhang Jinxiong van China zegt aan Starnieuws dat Suriname voor zijn land een belangrijke partner is. Suriname is gunstig gelegen, is deel van Zuid-Amerika en lid van de Caricom. “Op het gebied van internationale aangelegenheden, delen wij gezamenlijke inzichten, zoals klimaatverandering. Suriname heeft ons door de jaren heen veel ondersteund.”

De diplomaat verwijst naar Surinames steun aan China bij de hervormingen van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Ook in andere internationale organisaties heeft Beijing steeds op de medewerking van Paramaribo mogen rekenen. De relatie tussen beiden landen zit vol goede perspectieven, vindt hij, “vooral op het gebied van economische ontwikkelingen.” Suriname is qua oppervlakte misschien beperkt en een klein land binnen het grote Zuid-Amerika, maar speelt toch een belangrijke rol. “Het land kan voor Chinese ondernemingen als haven, hub, dienen naar de rest van Caricom en Zuid-Amerika.” De diplomaat die eerder in Suriname heeft gewerkt, zegt dat de belangstelling van Chinese bedrijven in de regio groot is en blijft toenemen. “Zo hebben zich de afgelopen tien jaar steeds meer Chinese bedrijven zich in Suriname gevestigd.”

China, Sranan
Zhang was zaterdag gastheer van de receptie ter gelegenheid van 40 jaar diplomatieke banden Suriname-China. Tijdens de toespraken hebben Zhang en vicepresident Ashwin Adhin, die president Desi Bouterse vertegenwoordigde, weer eens de goede banden aangehaald. Zij wezen beiden op de pragmatische samenwerking, opsomming van Chinese ontwikkelingsprojecten, opleidingsmogelijkheden in China en de historische en culturele relaties. Adhin onderstreepte Suriname’ s support voor de ‘One-China’ politiek. Na de formele speeches, was een cultureel optreden van Surinaamse en Chinese danseressen. Het lied One World, One Dream, gezongen tijdens de Olympische spelen in Beijing is ook opgevoerd, maar dan de Surinaamse versie ‘China, Sranan, One World, One Dream’.

Feestjaar
Suriname is kort na zijn onafhankelijkheid, de betrekking aangegaan met China in 1976. Indirect heeft Suriname het Aziatische land eerder erkend via moederland Nederland, dat in 1972 met China de overeenkomst tekende. In 1977 opende Beijing een ambassade in Paramaribo. Ter herdenking van de 40 diplomatieke betrekking tussen de beiden landen, zijn zaterdag een herdenkingsenveloppe, gouden munt en een speciale debet-kaart uitgegeven. Het feest wordt een jaar lang gevierd. Zo treedt woensdag een culturele groep uit Oost-China op. In de tweede week van juni volgt de vertoning van de Suriname-China documentaire. Op de feestagenda staat de Chinese filmweek in de grote vakantie, optreden van een militair kapel uit China in oktober. Ook reist een Chinese fashiondesigner naar Paramaribo af voor een fashionshow en workshops.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April