40 jaar relatie Suriname-China in Beijing herdacht
De Surinaamse diplomaat hield zijn toespraak tijdens een banket lunch van de ‘Chinese People's Association for Friendship with Foreign Countries’ (CPAFFC). Hij haalde aan dat de relatie tussen beide landen veel langer bestaat. Hij verwees naar de culturele link die 1853 is ontstaan met de komst van de eerste Chinese immigranten in Suriname. Deze immigranten en zij die na hen de stap naar Suriname maakten, hebben volgens Pinas niet alleen een grote bijdrage geleverd in de sociaaleconomische vooruitgang van het land. “Zij hebben ook onze culturele ontwikkeling verrijkt in de hedendaagse ‘bromki dyari’, kleine Verenigde Naties.” Hij is daarom ingenomen met de verrichtingen van het Chinese ministerie van Cultuur in samenwerking met de Suriname missie binnen het kader van 2016 China-Latijns-Amerika Cultureel jaar. Zo zijn food, kunst, film en literatuur festivals in China gehouden om de lokalen kennis te laten maken met de onder andere de Surinaamse culturen.
De relatie tussen Suriname en China heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en is kenmerkend op het gebied van politiek, economie, infrastructuur, cultuur en educatie. Pinas verwees in deze naar zichzelf, die met een beurs in China heeft gestudeerd. De laatste jaren is er enige mate van intense uitwisseling. Dit beperkt zich niet tot het hoogste niveau maar strekt zich verder tot goede intermenselijke relaties, zoals tussen zakenmensen, sociale en culturele groepen. Sommige hiervan vallen onder supervisie van CPAFFC. Pinas citeerde ook uit een speech van president Desi Bouterse (maart 2015). Hierin gaf het staatshoofd aan dat China met de ontwikkelingsprojecten, bijdraagt in de eigen rol als investeringspartner naar Suriname toe.
De lunch is onder andere bijgewoond door Chen Yuan, vicevoorzitter Nationaal Committee ‘Chinese People's Political Consultative Conference’ (CPPCC), Wang Chao, viceminister van Buitenlandse Zaken en Xie Yuan, CPAFFC vicepresident. Evenals bij de viering van 30 en 35 jaar diplomatieke banden Suriname-China, heeft de filatelisten vereniging van het Chinees Ministerie van Buitenlandse zaken, ook dit keer een gedenkenveloppe uitgegeven.
Op 28 mei 1976 tekende Suriname en China de gezamelijke diplomatieke nota in New York. De Chinese ambassade in Paramaribo houdt morgen een receptie. Er wordt een speciale gouden munt uitgegeven en er volgt binnenkort een Chinese filmweek.
Vandaag
Gisteren
- Misiekaba: Deskundigheid boven politieke voorkeur
- Nieuw beurzenfonds Staatsolie ook voor studenten binnenland
- Zware regenval en aardverschuivingen eisen minstens 21 doden in Pakistan
- Simons legt nieuwe koers Kabinet van de President uit
- Saramacca bijt spits af installatie DR- en RR-leden
- Sancties VS bedreigen Latijnse landbouw
- EBS-bond kondigt bodemprocedure aan tegen vonnis 'no work no pay'
- Een goede start of toch nog steeds wensdenken!
- Defensie herdenkt gesneuvelde militairen uit Binnenlandse Oorlog
- Warme dinsdag met wat afkoeling in de middag
- IMF-topvrouw Gita Gopinath vertrekt en keert terug naar Harvard
- Column: Een baan, een bord eten, een beetje zekerheid
- Brunswijk neemt nieuwe kantoorruimte in gebruik
Eergisteren
- Venezuela beschuldigt El Salvador van mensenrechtenschendingen
- Gewapende overval op woning aan Pater Weidmanstraat
- Suriname boekt primeur met VN-gecertificeerd bosproject
- Onderzoek Jeju Air-crash: Piloten schakelden verkeerde motor uit
- Man aangehouden voor poging tot moord op ex-partner
- Reactie verklaring ex-minister Mac Andrew benoemingen 15 juli
- Adhin: DNA maakt zich op voor intensief parlementair kwartaal
- Waarom Ivan Fernald uittreedt uit de NPS
- Studenten Rechten roepen op tot evaluatie Constitutioneel Hof
- Bewolkt met kans op wat regen
- Regeringscoalitie Japan verliest controle bovenhuis na verkiezingsnederlaag
- Column: Onze misbruikte godin
- Procedure opstart toelating 10 nieuwe DNA-leden begint vandaag