40 jaar relatie Suriname-China in Beijing herdacht
27 May 2016, 17:38
foto
Suriname ambassadeur Lloyd Pinas in Beijing en Chen Yuan, CPPCC-vicevoorzitter snijden een taart aan, ter gelegenheid van 40 jaar diplomatieke banden Suriname-China. (Foto’s: collectie Pinas)


Surinames ambassadeur Lloyd Pinas in Beijing heeft vandaag stilgestaan bij het feit dat 40 jaar geleden, Suriname en de Volksrepubliek China de diplomatieke banden zijn aangegaan. Suriname, evenals meerdere regiolanden, ondergaat uitdagende tijden door de vertraging van de wereldeconomie, gaf Pinas in zijn speech aan. “Desondanks dienen zich nieuwe kansen in China aan. Wij beginnen de daadwerkelijke betekenis te begrijpen van het gezegde: unieke uitdagingen brengen unieke kansen.”

De Surinaamse diplomaat hield zijn toespraak tijdens een banket lunch van de ‘Chinese People's Association for Friendship with Foreign Countries’ (CPAFFC). Hij haalde aan dat de relatie tussen beide landen veel langer bestaat. Hij verwees naar de culturele link die 1853 is ontstaan met de komst van de eerste Chinese immigranten in Suriname. Deze immigranten en zij die na hen de stap naar Suriname maakten, hebben volgens Pinas niet alleen een grote bijdrage geleverd in de sociaaleconomische vooruitgang van het land. “Zij hebben ook onze culturele ontwikkeling verrijkt in de hedendaagse ‘bromki dyari’, kleine Verenigde Naties.” Hij is daarom ingenomen met de verrichtingen van het Chinese ministerie van Cultuur in samenwerking met de Suriname missie binnen het kader van 2016 China-Latijns-Amerika Cultureel jaar. Zo zijn food, kunst, film en literatuur festivals in China gehouden om de lokalen kennis te laten maken met de onder andere de Surinaamse culturen.

De relatie tussen Suriname en China heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en is kenmerkend op het gebied van politiek, economie, infrastructuur, cultuur en educatie. Pinas verwees in deze naar zichzelf, die met een beurs in China heeft gestudeerd. De laatste jaren is er enige mate van intense uitwisseling. Dit beperkt zich niet tot het hoogste niveau maar strekt zich verder tot goede intermenselijke relaties, zoals tussen zakenmensen, sociale en culturele groepen. Sommige hiervan vallen onder supervisie van CPAFFC. Pinas citeerde ook uit een speech van president Desi Bouterse (maart 2015). Hierin gaf het staatshoofd aan dat China met de ontwikkelingsprojecten, bijdraagt in de eigen rol als investeringspartner naar Suriname toe.

De lunch is onder andere bijgewoond door Chen Yuan, vicevoorzitter Nationaal Committee ‘Chinese People's Political Consultative Conference’ (CPPCC), Wang Chao, viceminister van Buitenlandse Zaken en Xie Yuan, CPAFFC vicepresident. Evenals bij de viering van 30 en 35 jaar diplomatieke banden Suriname-China, heeft de filatelisten vereniging van het Chinees Ministerie van Buitenlandse zaken, ook dit keer een gedenkenveloppe uitgegeven.
Op 28 mei 1976 tekende Suriname en China de gezamelijke diplomatieke nota in New York. De Chinese ambassade in Paramaribo houdt morgen een receptie. Er wordt een speciale gouden munt uitgegeven en er volgt binnenkort een Chinese filmweek.

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May