CBvS koopt 5% goud van exporteurs via Kaloti op
11 Apr 2016, 00:01
foto
Winston Wilson, vertegenwoordiger van Kaloti Suriname Mint House. (Foto: René Gompers)


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is er toe overgegaan om 5 procent van het goud dat de klein mijnbouwers exporteren, op te kopen. Hiermee wordt de goudreserve opgebouwd en getracht de SRD te stabiliseren. “De eerste scheidingen van de 5 procent hebben de afgelopen weken in Kaloti minthouse plaatsgevonden,” deelt Winston Wilson, vertegenwoordiger van Kaloti Suriname Mint House mee. “Het is in de beschikkingen van de goudexporteurs opgenomen dat de CBvS als eerste de ruimte krijgt om vijf procent van hun lading op te kopen. Hier gebeurt alles volgens internationale standaarden en is de overheid gegarandeerd dat ze echt vijf procent krijgt.”

De prijs van goud is wederom aan het stijgen. “Er is licht aan het eind van de tunnel en het is geen trein,” garandeert Wilson. De wereldmarktprijs van goud ligt momenteel rond de US$ 1,245 per troy ounce (US$ 40 per gram). In januari was het edelmetaal nog US$ 1,060 per troy ounce waard (US$ 34 per gram).
Het eerste kwartaal van 2016 heeft aangetoond dat de goudprijs de bodem heeft bereikt, benadrukt Wilson. “We gaan ervan uit dat er een ‘lift’ komt, er is licht aan het eind van de tunnel en het is geen trein.”

De wereldprijs van goud is de afgelopen jaren flink gedaald. In 2011 was een grammetje goud US$ 60 waard. Vanaf toen is de waarde blijven dalen. In december vorig jaar was een gram goud rond de US$ 34 waard. “Elke goudhandelaar en econoom weet dat het een cyclisch proces is, het gaat omhoog, het gaat omlaag. Die cyclus is nu verbroken,” deelt Wilson mee. “Goud heeft dit jaar z’n beste kwartaal van de afgelopen dertig jaar gehad.

De komende vijf jaar staan er spannende dingen te gebeuren met goud. De verwachting is dat het zal blijven stijgen.” Door deze verwachtingen zijn grote centrale banken steeds meer goud aan het opkopen, merkt Wilson op. “De centrale banken van onder andere Nederland, Engeland, Frankrijk en China, repatriëren hun goud. Ze verhogen hun goudreserves om hun munt te versterken en ook om de schokken van de toekomst op te vangen. Goud is geld waard, munteenheden verschillen per land, goud is overal hetzelfde waard.” Ook in Suriname heeft Wilson bewegingen gemerkt. "Goud is op dit moment de grootste en zowat de enige deviezenbron van ons land," geeft hij aan.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May