Volksgezondheid niet achter komst verpleegkundigen Java
22 Oct 2015, 13:22
foto
Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid


Minister Patrick Pengel van Volksgezondheid laat Starnieuws weten dat het niet de regering is die 500 verpleegkundigen uit Java laat halen. Het initiatief is niet uitgegaan van Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken of het kabinet van de president of vicepresident. Vermoedelijk gaat het om een particulier initiatief.

Het provinciaal bestuur van Midden-Java heeft bekendgemaakt dat de verpleegkundigen naar Suriname gestuurd worden om te voorzien in de toenemende vraag naar medische professionals in de verschillende ziekenhuizen. De minister heeft nog niet kunnen vaststellen wie achter dit initiatief zit. "Het zorg landschap kent de afgelopen jaren een sterke groei aan particuliere zorgcentra. Het is publiek geheim dat particuliere zorgcentra putten uit de bron van verpleegkundigen vanuit de zorginstellingen. Het gaat om dubbele banen. Door overbelasting gaat de kwaliteit van de zorg sterk achteruit," merkt de minister op.

Het aantal chronische niet-overdraagbare aandoeningen is sterker gestegen dan de capaciteit van de reguliere zorginstellingen. Het gaat om een maatschappelijke issue die volgens Pengel een integrale aanpak vereist. In de tussentijd groeien de particuliere als paddenstoelen uit de grond.

De procedure voor het aantrekken van krachten uit het buitenland is dat zij zich moeten aanmelden bij het ministerie Volksgezondheid en de inspectie. De mensen die nu vermoedelijk onderweg zijn naar Suriname, zullen een screening moeten ondergaan. Zij kunnen alleen tewerkgesteld worden in een instelling nadat Volksgezondheid hier goedkeuring aan heeft gegeven. De minister geeft aan dat streng gelet zal worden op de procedures.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April