Eerste mangrove te Weg naar Zee geplant
20 Sep 2015, 03:33
foto
Hoogleraar Sieuwnath Naipal en een student planten een mangrove te Weg naar Zee. (Foto's: Leroy Troon)


De eerste mangroveplantjes die kusterosie moeten tegengaan, zijn zaterdag geplant te Weg Naar zee. Hoogleraar Sieuwnath Naipal en zijn team zijn vanaf 11 juli bezig met de aanleg van een waterdoorlatende dam, die als golfbreker moet dienen. Tegelijkertijd is er aanwas van nieuw sediment, waardoor de mangrovebossen zich kunnen herstellen. De eerste kwelder (Sediment Trapping Unit) is officieel opgeleverd. Minister Siegfried Wollf van Openbare Werken heeft ook medewerking toegezegd. Eerder is er een weg aangelegd om de oever van de zee gemakkelijk te kunnen bereiken.

Naipal zegt dat het een heel proces is om dit project uit te voeren. Door de bouw van de kwelder worden de voorwaarden gecreëerd voor de groei van de mangrovebossen. Het gaat om een pilot project. Naipal legt uit dat 'project' niet betekent dat er geld wordt verdiend. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen dat hij samen met zijn team vrijwilligerswerk doet.

Het pilotproject is financieel mogelijk gemaakt door Friends of Green Suriname, een initiatief van Conservation International Suriname (CIS). CIS is een samenwerking aangegaan met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en Openbare Werken voor duurzame aanpassingsmaatregelen om de kust te beschermen tegen zeespiegelstijging. Projectdrager Naipal is verbonden aan AdeKUS.

Naipal legt uit dat het proces van aanwas en groei van de mangrove ruim een jaar zal duren. Het gaat om een samenspel tussen mens en natuur. De projectleider hoopt dat zaken wat sneller zullen gaan, zodat het land beter beschermd is tegen klimaatsverandering. Er is ook steun van de beleidsmakers nodig. Minister Wollf beloofde dat hij ook zal kijken waar hij hulp kan bieden.
Advertenties