Assembleelid Pokie wil verwijdering scalians uit stuwmeer
28 Aug 2015, 03:06
foto
Een scalian in het stuwmeer op zoek naar goud.


Assembleelid Diana Pokie (ABOP) vraagt minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen om de scalians (goudpontons) in het stuwmeer onmiddellijk te verwijderen. Deze brengen heel veel schade aan het milieu. Er wordt al zolang hierover gesproken vindt Pokie, zonder dat er actie wordt ondernomen. In 2010 was er geen enkele scalian op het stuwmeer. Nu zijn het er intussen 12, heeft het Assembleelid donderdagavond onthuld tijdens agendapunt 'rondvraag'.

Pokie meent dat deze kwestie nu zal escaleren, als er niet gelijk ingegrepen wordt. Eerder is ook aan president Desi Bouterse gevraagd om de pontons die op de bodem van het stuwmeer goud zoeken, te verwijderen. Er is geen aandacht besteed aan deze kwestie. Volgens haar zijn toppers eigenaars van deze scalians. Het Assembleelid merkt op dat ook al zou haar 'eigen leider' eigenaar zijn van de pontons, de minister mag optreden.

Volgens informatie van Pokie wordt er heel wat aan steekpenningen betaald, van US$ 10.000 tot US$ 50.000. Mensen die alleen het geld zien en hieraan meewerken, houden geen rekening met de gemeenschap. Het gaat om de omgeving Sarakreek, Lebidoti en Brownsweg. Het ABOP-lid heeft ook bijval gekregen van Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en DOE-fractieleider Carl Breeveld. Simons merkt op dat er allang hierover wordt gesproken en ook Paramaribo heeft last van kwik dat gebruikt wordt om goud te zoeken. Mensen verdienen geld, maar de kinderen moeten volgens Simons blijven leven om ervan te kunnen genieten.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April