Modern stadion voor Brokopondo en Sipaliwini
14 Oct 2010, 18:10
foto


De districten Brokopondo en Siplaiwini krijgen binnen 14 maanden een modern sportcomplex. De bouw is een gemeenschappelijk project van Rosebel Goldmines, Staatsolie en de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Projectdrager is Ilonka Elmont van Be Innovative Foundation. Het stadion komt te staan op het oude sportcomplex te Brownsweg en kost US$ 652.000.

Elmont kreeg van Rosebel Goldmines in 2007 de opdracht een onderzoek te doen naar de sportbehoefte en sportparticipatie van de lokale gemeenschappen rond Brownsweg. Het onderzoek heeft enkele maanden geduurd waarbij er is gesproken met lokale organisaties, de kapiteins van de verschillende dorpen en de Brokopondo Sportbond. Uit dit onderzoek is een rapport voortgekomen met als aanbeveling de bouw van een stadion.

Elmont zette vandaag op een persconferentie het project uiteen en legde het gevolgde traject uit. Aanwezig waren naast Elmont, Kailash Bissesar van Staatsolie, Johan van Geijn van KNVB en Jerry Finisie, de tussenpersoon van de goudmaatschapppij en de lokale gemeenschappen. Voormalig profvoetballer Aaron Winter die met Geijn is meegekomen, heeft met het overhandigen van voelballen aan de partners in het project, symbolisch de start ervan gegeven. De werkzaamheden moeten binnen twee weken beginnen.

In het project zijn opgenomen de bouw van het stadion met daarin slag- en voetbalvelden, kleedkamers, berging, twee tribunes en sanitaire voorzieningen. Rond het complex wordt ook een muur opgetrokken. Er wordt een hoofdweg naar het stadion aangelegd en er komt een parkeerruimte van 20 bij 30 vierkante meter. Voor beheer en onderhoud is er met de lokale gemeenschappen een stichting in het leven geroepen. In de raad van toezicht en het bestuur zitten ook vertegenwoordigers van de stichting en de dorpsgemeenschappen.

De financiële verdeling voor de bouw van het complex ziet er als volgt uit: US$ 250.000 van de Rosebel Goldmines, Euro 85000 van de KNVB en US$ 155.000 van Staatsolie.

Thursday 23 May
Wednesday 22 May
Tuesday 21 May