Coalitie: NDP, BEP, DOE, PALU en groep Sapoen
17 Jun 2015, 16:52
foto
NDP-woordvoerder Winston Lackin geeft beeld van de mogelijke coalitie. Achter hem Clifton Limburg. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Democratische Partij (NDP) zal de nieuwe coalitie vormen met BEP, PALU, DOE en de groep onder leiding van Raymond Sapoen. De combinaties kunnen rekenen op 32 zetels. Het is niet uitgesloten dat er nog een paar bijkomen. Duidelijk is dat president Desi Bouterse in De Nationale Assemblee voor de tweede termijn zal worden gekozen. De NPS heeft al aangegeven dat zij het proces niet zal stagneren. Ook andere partijen willen zo snel mogelijk overgaan tot de orde van de dag.

Winston Lackin, woordvoerder van de NDP, heeft na de tweede gespreksronde vandaag aangegeven dat de partijen moeten terugkoppelen met hun achterban. Die ruimte is ook gegeven. De NDP wil dit weekend zaken al rond hebben. Op 30 juni komt De Nationale Assemblee bijeen. Ruim daarvoor moet de regeringsformatie duidelijk zijn.

NDP-voorzitter Desi Bouterse zal zijn rol als informateur nu verruilen tot formateur. De informele gesprekken zijn al gevoerd. De ABOP gaat schriftelijk haar ontwikkelingsvisie aangeven. Ronnie Brunswijk, de leider van ABOP, was teleurgesteld dat hij niet gelijk te horen had gekregen dat een samenwerking in het verschiet lag.

BEP was goed voorbereid op de besprekingen en diende haar ontwikkelingsvisie bij de eerste bespreking al in. In een vroeg stadium was BEP benaderd voor samenwerking. Celsius Waterberg, voorzitter van de BEP, stelde al eerder een samenwerking met de NDP niet uit de weg te zullen gaan. In de afgelopen regeringsperiode is er een breuk ontstaan met de BEP. Vooral de perikelen met ABOP lagen hieraan ten grondslag. De BEP denkt deze keer succesvol met NDP in zee te kunnen gaan.

Friday 22 March
Thursday 21 March
Wednesday 20 March