Prikactie legt 'de Ware Tijd' lam
22 May 2015, 11:34
foto
Het personeel in dienst van 'de Ware Tijd' wordt toegesproken door voorzitter Robby Naarendorp.


Bij dagblad ‘de Ware Tijd’ lag vanmorgen het heel bedrijf gedurende 8 en 10 uur ‘s morgens plat. Personeelsleden van de diverse afdelingen en de journalisten hebben met een prikactie hun ongenoegen laten blijken over het tegenaanbod van de directie op het voorstel van de bond voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Bondsvoorzitter Robby Naarendorp is zeer tevreden over de actie. “De mensen zijn gemotiveerd en zijn bereid heel ver te gaan,” zegt hij aan Starnieuws. Hij heeft de werknemers zover kunnen krijgen dat ze het bedrijf zondagavond niet plat leggen, zoals ze wilden. Dinsdag komt de bond weer bijeen met zijn leden. Er wordt dan bepaald of de acties zullen worden verscherpt.

De prikactie was volgens Naarendorp bedoeld als signaal naar de werkgever toe. Hij had gedacht dat deze het moment zou aangrijpen om verder met de bond te praten. “Dit was het moment om te voorkomen dat de acties worden verscherpt,” zegt een zeer verontwaardigde bondsvoorzitter. Hij heeft geen woorden om te beschrijven hoe vreselijk hij het tegenvoorstel van de werkgever vindt. “Dit is miskenning van de werknemer, een belediging aan de mensen.” Hij wijst erop dat de directie zonder te onderhandelen en te argumenteren wil bepalen dat zij geen procentuele loonsverhoging toekent. “Dat gaat zo niet. Beide partijen beslissen. En deze houding heeft kwaad bloed gezet bij het personeel.”

De cao is vorig jaar december verstreken en er moet nu worden onderhandeld over een nieuwe. En precies daar beginnen de problemen. De bond heeft voorstellen gedaan naar de werkgever toe, maar het tegenbod wijkt te ver af van dat van de bond. Volgens Naarendorp wil de directie alle wettelijke regelingen ontlopen en zijn wil doordrukken. Voor voeding biedt de directie een minimale verhoging aan en voor twee loongroepen vaste bedragen van SRD 60 en SRD 90. Werknemers die minder dan SRD 3.000 verdienen zouden een vaste verhoging krijgen van SRD 90 en de anderen die boven SRD 3.000 zitten zouden van de directie SRD 60 krijgen om zo het verschil tussen de salarissen niet verder te vergroten. “De directie heeft lef om dit aanbod te doen,” zegt Naarendorp. De bond is sinds twee jaren aangesloten bij C-47. Sindsdien zijn ook journalisten lid van de bond, wat voorheen niet mocht van de werkgever.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April