S&P herbevestigt stabiele BB-/B rating van Suriname
18 Apr 2015, 10:02
foto


De vooruitzichten op de lange termijn en korte termijn voor Suriname blijven stabiel. Het ratingsbureau Standard & Poor’s heeft Suriname beoordeeld op ‘BB-/B’. Dit is een herbevestiging van de status. De jongste beoordeling is gestoeld op de verwachting van Standard & Poor’s dat het huidig economisch beleid na de verkiezingen van 2015 wordt voorgezet.

We verwachten dat de volgende regering ook belastingmaatregelen treft en de uitgaven verminderd om de druk op het begrotingstekort en op de deviezenreserves te verlichten, zegt het ratingsbureau “vooral als de grondstoffenprijzen laag blijven.” De jongste rating is gisteren gepubliceerd door het ratingbureau. Standard en Poor’s wijst op de kwetsbare kleine economie van Suriname die afhankelijk is van de schommelingen van de grondstofprijzen. Strenge monetaire en wisselkoersbeleid, ondiepe binnenlandse kapitaalmarkt en een hoge dollarisering beperken de rating van Suriname.

Surinames publiekrechtelijke instellingen zijn zwakker dan die van de meeste landen op een vergelijkbaar niveau van het inkomen per hoofd, hoewel de recente wijzigingen van het ministerie van Financiën het schuldenbeheer hebben versterkt en verbeterd. De ratings weerspiegelen een gunstig klimaat voor de middellange termijn als het gaat om groeivooruitzichten. Die hebben alles te maken met de directe buitenlandse investeringen in de mijnbouw, de lage netto-overheidsschuld en een relatief kleine netto buitenlandse schuld.

Standard & Poor’s voorspelt voor de komende vier jaar een groei van het BBP (Bruto Binnenlands Product) tussen de 2% en 3%. De groei is mede afhankelijk van de grondstoffenprijzen. Tussen 2007 en 2014 zou het reële BBP per hoofd van de bevolking gemiddeld zijn gegroeid met 2,8%. Voor 2015 is een BBP-groei van 4% geprojecteerd. De groeivooruitzichten van Suriname op de middellange termijn zijn gunstig door de uitbreiding van de goudwinning, die de daling van de prijzen voor olie en bauxiet gedeeltelijk zal compenseren. Standard & Poor’s wijst er echter op dat tenminste 40% van de export van Suriname komt uit de winningsindustrieën –goud, aluminium en olie- wat de economie extra gevoelig maakt voor prijsschommelingen. Goud alleen vertegenwoordigt al twee derde van de export.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April