Bono Velantie beëdigd als granman Aucaners
17 Mar 2015, 12:35
foto
Het publiek en hoogwaardigheidsbekleders voor de woning waar de ceremonieën plaatsvinden rond de beëdiging van granman Bono Velantie van de Aucaners. (Foto: Ala-D Media)


De marronstam Ndjuka oftewel Aucaners is vanaf vandaag weer formeel onder gezag van een granman. In het dorp Poeketi aan de Tapanahonyrivier zijn honderden belangstellenden verzameld om dit historische feit mee te maken. Granman Bono Velantie is zojuist ingezworen als grootopperhoofd. Hij volgt Gazon Matodja op, die in december 2011 is ingeslapen.

Vanaf gisteren zijn diverse ceremoniële handelingen gepleegd. Bij de beëdiging horen ook rituelen die minutieus worden uitgevoerd. De aankomende granman is een poos afgezonderd in een huis waar de plechtigheden plaatsvinden. Rondom de woning heerst er een enorme drukte. Het grootopperhoofd wordt nadat alles achter de rug is, formeel gepresenteerd aan het grote publiek. De felicitaties zal hij ontvangen op zijn residentie te Drietabbetje.

De beëdiging heeft veel aandacht getrokken van personen uit binnen- als buitenland. Verschillende toppers uit regeringskringen, onder wie enkele ministers en Ronnie Brunswijk zijn aanwezig. Het officiële gedeelte is intussen afgerond, waarna het feest zal beginnen.

Ala-D Media

Wednesday 22 May
Tuesday 21 May
Monday 20 May