Ex-militair Van Wingerden krijgt de hoogste onderscheiding
24 Nov 2014, 22:00
foto
Ad van Wingerden is benoemd tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster met Zwaarden. (Foto: René Gompers)


Ad van Wingerden is soldaat geweest van de Troepenmacht in Suriname (Tris) en is maandagmiddag door president Desi Bouterse benoemd tot Commandeur in Ere Orde van de Gele Ster met Zwaarden, de hoogste onderscheiding. “Ik had nooit gedacht dat dit mij ten deel zou vallen” zegt van Wingerden, terwijl hij zijn emoties de baas probeert te blijven. “Dit is buitengewoon bijzonder om als niet Surinamer met zo’n een hoge eer onderscheiden te worden.”

Aan de vooravond van srefidensi zijn in de Congreshal 121 personen gedecoreerd. Zij worden op deze manier geëerd voor hun bijzondere verdiensten in de maatschappij. Mannen en vrouwen uit verschillende werkgebieden zijn door de president onderscheiden. De jongste gedecoreerde is Gordon Tong Ngie Tjouw. Een andere bijzondere persoonlijkheid is Jeffrey ‘Jagan’, een grafdelver uit Nickerie. Hij heeft zijn dank geuit door het nummer ‘Mi sa memre na day’ van Lieve Hugo te vertolken op zijn mondharmonica.

Van Wingerden is voorzitter van Triscontacten, een organisatie die de oude Trissers in staat stelt contact te houden met Suriname. De leden doen elk jaar de plekken aan waar ze eens gestationeerd waren. De organisatie heeft het voor mekaar gekregen dat er sinds vorig jaar een monument staat ter nagedachtenis van de 45 gevallen kameraden maar ook om te gedenken dat er 20.000 Tris soldaten in Suriname hebben gediend, voordat het land over zijn eigen troepenmacht beschikte. “Laat dit een voorbeeld zijn voor hoe we onze mensen moeten eren”, zei Bouterse. “U mus gi makandra grani, wiens o hey wiens o lagi yu de tap na maatschappelijke ladder.” Bouterse hoopt dat de traditie voortgezet mag worden om op elke 24ste november bijzondere burgers te eren.

Oud-bevelhebber kolonel Glenn Sedney kreeg de op een na hoogste onderscheiding, Commandeur in de Ere Orde van de Palm met Zwaarden. Mingyi Zhu is de enige Commandeur in de Ere Orde van de Gele Ster. Elf personen zijn met de Ere Medaille in Zilver in de Ere Orde van de Palm beloond en tweeëntwintig met de Ere Medaille in Goud in de Ere Orde van de Palm. Zevenenvijftig personen zijn geslagen tot Ridder in de Ere Orde van de Palm. Elf zijn bevorderd tot Officier in de Ere Orde van de Palm, vijf benoemd tot Commandeur in de Ere Orde van de Palm.

René Gompers

Thursday 22 August
Wednesday 21 August
Tuesday 20 August