Onderzoek nodig naar gevolgen slavernij en contractarbeid
11 Jul 2014, 19:00
foto
Voorzitter van de Nationale Reparatie commissie Suriname, Armand Zunder.


200 jaar afschaffing slavenhandel en 141 jaar afschaffing slavernij, zijn respectievelijk op 30 juni 2014 herdacht met een plechtige kranslegging bij het standbeeld van Simon Bolivar aan het Kerkplein en de organisatie van een conferentie op 1 juli in de Palmentuin. De Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) heeft naar aanleiding van beide evenementen een slotverklaring uitgegeven.

Een belangrijke conclusie uit de verklaring is dat genocide onder de Inheemse volkeren, slavenhandel en slavernij onder de Afrikanen en contractarbeid onder de Chinese, Hindoestaanse en Javaanse contractarbeiders in de Nederlandse koloniale tijd in Suriname, afschuwelijke en mensonterende gebeurtenissen waren die onze voorouders zijn overkomen. Deze gebeurtenissen hebben ook in andere Caribische landen plaatsgevonden en zijn inmiddels diverse malen op internationale fora tot misdaden tegen de menselijkheid verklaard.

In de periode waarin de genocide is gepleegd en de periode waarin er sprake was van slavenhandel, slavernij en contractarbeid, is de Surinaamse economie door koloniaal Nederland zodanig ingericht dat er slechts grondstoffen in Suriname werden geproduceerd en naar Nederland werden geëxporteerd. Bij wet was het verboden om halffabricaten en eindproducten in Suriname te produceren. Door dit economisch beleid van uiteenlopende Nederlandse koloniale regeringen is de Surinaamse economie systematisch en doelbewust investeringen, technologie en kwalitatief goede werkgelegenheid onthouden.

De NRCS beveelt onder meer aan dat er nader onderzoek komt naar gevolgen van de eeuwenlange slavenhandel, slavernij en de periode van contractarbeid op huidige generaties.

U kunt de slotverklaring hier downloaden
pdf-icon.gif Slotverklaring.pdf                
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April