Onderwijsprotesten in Brazilië ontaarden
08 Oct 2013, 13:30
foto
Er wordt een brandbom gegooid naar het stadhuis in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. (Foto: Getty Images)


In de Braziliaanse steden Rio de Janeiro en Sao Paulo zijn demonstranten slaags geraakt met de politie. De demonstranten ondersteunen de leraren in hun eis om betere beloningen. In het centrum van Rio liepen gisteren meer dan 10.000 mensen vreedzaam in de straten.

Toen het echter donker werd, gooiden sommige demonstranten brandbommen bij openbare gebouwen, waarop de oproerpolitie met traangas reageerde. Een soortgelijk protest in Sao Paulo eindigde ook in gewelddadige confrontaties met de politie nadat veel banken werden geplunderd door gemaskerde demonstranten.

Brazilië staat voor de uitdaging om de veiligheid te garanderen in de steden waar volgend jaar de Wereldkampioenschappen worden gehouden en in 2016 de Olympische Spelen.

Gewelddadige incidenten
De laatste demonstratie duurde een aantal uren en was in het begin rustig.
De gewelddadige incidenten hebben zich voorgedaan bij het vallen van de nacht. Zo’n 20 anarchisten bombardeerden de toegang tot het stadhuis, terwijl anderen banken roofden en geldautomaten probeerden te plunderen. Sommige bankinstellingen zijn in brand gestoken. Ook een bus op de drukke hoofdweg Rio Branco Avenue staken de demonstranten in brand. Meubels uit de banken werden gebruikt als barricade tegen de politie. Er is traangas gebruikt om de orde te herstellen.

"Zonder de politie , is er geen geweld. Als ze er zijn, is er altijd geweld, " zei de 23-jarige anarchist Hugo Cryois met een gasmasker bungelend aan zijn hals. "Ik kwam voorbereid, " zei hij. "Je kunt ze niet vertrouwen," zegt hij aan BBC.
Leerkrachten vragen al twee maanden om een loonsverhoging. Zo’n 50.000 mensen hebben naar schatting gedemonstreerd om hen te ondersteunen, voordat het geweld uitbrak. De politie houdt het op 10.000 protesterenden.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May