Bollywood-acteur Sanjay Dutt terug in de bak
21 Mar 2013, 18:30
foto
Op deze archieffoto verlaat Sanjay Dutt de speciale rechtbank in september 2006, waar hij zich heeft verweerd voor zijn aandeel bij de Mumbai-aanslagen in 1993. (Foto: Rajesh Nirgude)


Het Indiase Hooggerechtshof heeft beslist dat Bollywood acteur Sanjay Dutt terug moet naar de gevangenis voor zijn relatie met de Mumbai-aanslagen in 1993.

De acteur kwam in 2007 op borgtocht vrij, toen hij in beroep ging tegen zijn oorspronkelijke straf van zes jaar. De Hoge Raad heeft donderdag de straf teruggebracht naar vijf jaar.

Dutt werd in 2006 veroordeeld omdat hij wapens had gekocht uit het wapenarsenaal dat was gebruikt bij de bomaanslagen in Mumbai. Hij bracht 20 maanden door in de gevangenis.

Bij de serie bomaanslagen werden 257 mensen gedood en raakten 713 anderen gewond. Een speciale anti-terreur rechter veroordeelde in 2006 honderd mensen voor de ontploffingen. Twaalf kregen de doodstraf en twintig anderen levenslang.

Succesvolle acteur
De Hoge Raad heeft ook het doodvonnis van Yakub Memon, een van de sleutelfiguren van de aanslagen, herbevestigd. De doodstraf van tien anderen is omgezet in levenslang. Mohammed Iqbal, die ook de doodstraf tegen zich hoorde uitspreken, is al in de gevangenis gestorven.

Dutt is één van de meest succesvolle acteurs in Bollywood en is enorm populair voor zijn rol van een sympathieke gangster in de Munnabhai films. Hij was ook actief in de politiek. De rechters hebben de acteur opgedragen zich binnen vier weken aan te melden.

Sterke man
"Hij zal nog drie en een half jaar straf moeten uitzitten. We hadden hem erop voorbereid,” wordt de acteur zijn advocaat geciteerd door Reuters. "We wachten op een afschrift van het vonnis en zullen vervolgens beslissen over de verdere gang van zaken,” zei hij. "Hij is een sterke man en zal terugvechten."

NDTV citeerde Dutt na de rechterlijke uitspraak: “Wat het oordeel van de rechtbank ook is, ik zal het respecteren. Ik wil dat jullie allen voor mij bidden. God is groot.”

Vergelding rellen
Dutt is de meest opvallende onder de veroordeelden. Hij was oorspronkelijk aangeklaagd voor vijf feiten waaronder criminele samenzwering en illegaal wapenbezit. De rechtbank vond hem schuldig voor illegaal bezit van een geweer en pistool, maar zuiverde hem van de aanklacht van samenzwering.

Geboren uit een Hindoe-vader en een moslim-moeder, zei Dutt dat hij de wapens nodig had om zijn familie te verdedigen tijdens de Hindoe-moslim rellen van 1993. Tijdens die rellen vernietigden Hindoe fanatiekelingen de Babri moskee in de noordelijke stad Ayodhya.

De Mumbai-aanslagen werden naar verluidt uitgevoerd door de door moslims gedomineerde onderwereld van de stad als vergelding voor de rellen, waarin het gros van de doden moslims waren. Dawood Ibrahim, de leider van de onderwereld die gezien wordt als het brein achter het complot, is nog steeds niet gepakt.

Volgens India houden hij en een andere hoofdverdachte, Tiger Memon, zich schuil in Pakistan; een beschuldiging die Pakistan ontkent.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March