Journalisten hebben economische vertaalslag 'onder de knie'
09 Mar 2013, 01:00
foto


De mediatraining van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is vrijdag afgelopen met de certificaatuitreiking. Journalisten van diverse media hebben zich een week verdiept in hoe economie te vertalen in simpele woorden.

Het gros van de participanten heeft de training als leerrijk ervaren. “Ik weet niet veel van economie, daarom waren de eerste twee dagen waarin rol van de Centrale Bank uit de doeken is gedaan, voor mij heel interessant,” zegt Soelami Starke aan Starnieuws. Zij werkt voor het Jeugdjournaal en moet de vertaalslag van economie naar de jeugd maken. “Het eerste verhaal dat ik heb is dat je de centrale bank moet zien als het lichaam en het geld als de kleren, zoals we dat geleerd hebben. En nu moet ik in die richting verhalen bedenken voor jongeren.”

Ofschoon de journalisten over het algemeen de gevoeligheden van de Centrale Bank begrijpen, zegt Eliézer Pross dat de bankfunctionarissen de zware vragen hebben vermeden. Pross doet voornamelijk de economische verslaggeving bij ‘de Ware Tijd’. “We hebben economie altijd geleerd vanuit het oogpunt van de technocraten, nu hebben we het van onze collega-journalisten van Reuters in simpele taal geleerd.” Hij vond het niveau van de vijfdaagse training bijzonder hoog.

'We maken nieuws
Enerverend, zo beschrijft journalist Harvey Panka van ATV de sessies van de functionarissen van de Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Thompson Reuters Foundation. “Als je cijfers niet begrijpt, probeer je ze wel te laten. We hebben nu geleerd om het makkelijk te brengen, wat meer inhoud en diepgang geeft aan je bericht.” Hij vindt dat hij een manier heeft gevonden om cijfers te brengen en begrijpt het economisch vakjargon nu beter. “Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt en zoals mensen het doen voorkomen.”

Panka vindt het goed dat er nu een aanspreekpunt, een opening komt voor de media bij de bank waar hij economische informatie kan toetsen. “Reageer op het moment dat we dat vragen¸het is onbeleefd om niet te reageren, we maken nieuws en geen documentaires, bevestig, zeg tenminste iets,” somt hij de zaken op waartegen hij stuit. Hij heeft ook graag dat de Centrale Bank meer audiovisueel gaat denken, “denk ook aan radio en televisie.”

'Praten niet over mensen'
Alistair Thomson van de afdeling External Relations van IMF was onder de indruk van de participatie en de verplichting die de deelnemers zich hadden opgelegd om gedurende vijf dagen de training te volgen. “Ik heb in landen gewerkt waar de kennis veel minder was, de vragen waren op niveau en jullie schroomden er niet voor kritisch te zijn.” Thompson was een van de inleiders tijdens de trainingsweek en heeft zich voornamelijk gericht op een kijk hoe en wat is het IMF.

“Wij zijn ook niet tevreden, als iedereen tevreden is, dan is er geen probleem. Ontevreden wil zeggen dat we bezig zijn met vorderingen. In veel zaken zullen we de verduidelijking brengen maar in andere gevallen weer niet”, reageerde Glenn Gersie, directeur Monetaire en Economische Zaken bij de CBvS bij de afsluiting op de kritiek dat de bank wat opener kan zijn. “We praten niet over personen, maar geven een beeld hoe het met de economie gaat. Het gaat om de sector als geheel en de economie als geheel.”

Gersie drukte de journalisten op het hart door zelfstudie ook hun kennis te verrijken en elke mogelijkheid aan te grijpen hun kennis te vergroten. Hij schetste een samenspel tussen de rol van de Centrale Bank en de verslaggeving van journalisten naar de samenleving. Gersie heeft trainingsweek ‘Media training course on economic reporting’ afgesloten.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April