VS-ambassadeur: Diversiteit media goed voor democratie
17 Nov 2012, 02:00
foto
VS-ambassadeur Jay Anania


Ambassadeur Jay Anania van de Verenigde Staten, noemt het een belangrijk pluspunt dat Suriname beschikt over een diversiteit aan nieuwsmedia. Dat garandeert volgens hem een diversiteit aan opinies. “Dat is goed voor de democratie in het land.”

Anania die donderdag zijn geloofsbrieven aan president Desi Bouterse heeft aangeboden, maakt kennis met verschillende relevante maatschappelijke groepen, zoals politieke organisaties en niet gouvernementele organisaties in het land. Allereerst ontving hij vrijdag journalisten van verschillende mediabedrijven.

Nationale verplichting
Anania zegt dat hij uitgaande van zijn oriëntatie, kan spreken een gezond journalistiek en media milieu in Suriname. Hij benadrukt dat de Verenigde Staten voorstander is van vrije en onafhankelijk media die niet gereguleerd worden bij wet. Beschermen van het recht op vrije meningsuiting moet een nationale verplichting zijn die vooral door de overheid nagestreefd moet worden, meent hij.

Vrije meningsuiting is net als behoorlijk bestuur en respect voor mensenrechten, essentieel voor de democratie in het land. Anderzijds moet het wel zo zijn dat media en journalisten zich verantwoordelijk moeten opstellen volgens professionele ethische codes. Die codes moeten aanwezig zijn om het beroep professioneel uit te kunnen oefenen, geeft Anania aan. Hij wees daarbij op vooral het respect naar overheden en anderen en vooral naar de journalist zelf.

Veel ontwikkelingen op mediagebied
De diplomaat zegt dat er zich veel ontwikkelingen voordoen op het gebied van media. Evenals elders in de wereld, hebben ook in Amerika toonaangevende kranten te kampen met financiële problemen en gaan zij gebukt onder de concurrentie van internetmedia. Gerespecteerde kranten zoals de Washington Post, hebben moeten inleveren en moesten goede journalisten ontslaan.

Hoewel hij een goede mediasfeer zegt te constateren, zou Anania toch graag zou zien dat journalisten zich specialiseren en gaan doen aan onderzoeksjournalistiek. Hij is zich ervan bewust dat, dat een moeilijke kwestie is en dat journalisten onderbetaald zijn in Suriname. De ambassadeur benadrukt dat journalisten en media een belangrijke factor zijn binnen de democratische structuren van een land. Zij moeten volgens hem een onafhankelijke rol hebben om een transparant beleid af te dwingen van het overheidsbeleid, vooral als het gaat om overheidsbestedingen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April