Bollywood superster Amitabh Bachchan is 70
In een film-gekke natie is Bachchan meer dan een ster. Hij is de man die de Olympische vlam droeg in landen, werd verkozen tot de grootste acteur ooit in een BBC online peiling, hij was de eerste Indiase acteur die een wassenbeeld kreeg bij Madame Tussaud, hij heeft in bijna 200 films geacteerd en die ooit werd gedwongen zijn hotel in Caïro te verlaten, omdat zijn Egyptische fans al te enthousiast waren op de luchthaven.
Maar in India heeft Bachchan de contouren van een nationale icoon. Als je iemand in een uithoek van het land vraagt wie hun premier is, zijn ze geneigd verbaasd te kijken, schrijft auteur Madhu Jain. Vraag hem of haar wie Amitabh Bachchan is en zij zullen het weten, zelfs als ze niet eens één van zijn films hebben gezien.
India heeft een aantal succesvolle acteurs en waanzinnig populaire sterren, maar niemand heeft een populariteit die zo lang bleef en hoog torende boven de rest als hij (zij het met tussenpozen) voor een groot deel van zijn 43-jarige carrière.
De eerste film die Bachchan uitbracht, ‘Saat Hindustani’ (Zeven Indiërs) in 1969 flopte prompt bij de box-office, evenals zijn andere films.
Op een dag had hij er genoeg van. Bachchan die in die periode een relatie had met de succesvolle actrice Jaya Bhaduri, was gereed om de trein te pakken, terug naar Calcutta waar hij eerder had gewerkt bij een handelsbedrijf en enkele toneelstukken had gedaan.
Van Zanjeer tot Deewaar
Het was op dat moment dat het schrijversduo Salim-Javed (Salim Khan en Javed Akhtar) hem de rol van boze jongeman in de film Zanjeer (Ketens) toeschreven. Zonder deze doorbraak had de acteur zijn filmdromen misschien nooit gerealiseerd.
Geregisseerd door Prakash Mehra in 1973, gaf de film dit prototype karakter ook van de naam Vijay. Het betekent overwinning en Bachchan gebruikte de naam in veel van de films die volgden.
De jaren 1970 waren turbulente in India. Er was politieke onrust en riep premier Indira Gandhi de noodtoestand uit. Er was werkloosheid en arbeidsonrust, en een verslechtering van de post-onafhankelijkheid droom van een nieuwe dageraad.
De Bachchan imago, zoals verpakt door Salim-Javed, was een creatie van de tijd. In wezen een stedelijke schepping, was hij een eenling, geboren en getogen in de sloppenwijken. Bachchan werd een symbool van protest tegen India's problemen - en zijn populariteit leidde tot een daling van de traditionele plattelands romances die Hindi films domineerden.
Het was in Yash Chopra's film Deewaar (Muur) in 1975 - ook geschreven door Salim-Javed - dat de imago van Vijay tot zijn recht kwam - een boze jongeman bruisend van een intensiteit die zelden gezien wordt op het Indiase scherm.
In Deewar, was Vijay een geharde smokkelaar, die was opgegroeid op de trottoirs van de door misdaad geteisterde stad Bombay. Vinay Lal, de schrijver van ‘Deewar: The Footpath, The City and The Angry Young Man’ schreef, dat Deewar de eerste film in de Indiase filmwereld was die "een dialectiek tussen het voetpad en de wolkenkrabber” vestigde. “De twee zijn bij uitstek tekenen van het stedelijk landschap van de film ".
Bachchan's carrière ging naar de vijfde versnelling na zowel ‘Deewaar’ en Ramesh Sippy's ‘Sholay’ (1975). De films die hij maakte met Manmohan Desai (Amar, Akbar Anthony, Naseeb, Mard) waren enorm succesvol, maar halverwege de jaren 1980 ging het bergafwaarts met zijn carrière.
Geen weg terug
Echter, de betekenis om Amitabh Bachchan te zijn, beperkte zich niet tot zijn carrière, hoewel hij zichzelf opnieuw vond en experimenteerde met zijn rollen en in vele succesvolle films optrad. Het zijn de vele levens die hij heeft verpakt in één.
Bachchan was een politicus, en werd in 1984 lid van het parlement in opdracht van zijn vriend, oud-premier Rajiv Gandhi. Maar drie jaar later nam hij, gedesillusioneerd, ontslag.
Bachchan was ook een zakenman. Hij richtte in 1995 de Amitabh Bachchan Corporation op voor event management en de productie van films, een onderneming die is mislukt. Op een bepaald moment was hij bijna failliet.
Maar, zoals het de meester van opstanding betaamd, stuiterde Bachchan aan het begin van dit millennium terug met de tv-show ‘Kaun Banega Crorepati’, gebaseerd op de Britse spelshow ‘Who Wants To A Millionaire Be’.
En sindsdien is er geen weg terug. De acteur was terug in beeld en weer in contact met de natie. Zijn niet succesvolle jaren hadden hem nederigheid geleerd en daarmee ook empathie.
Dus, hier is hij vandaag alomtegenwoordig - bij het onderschrijven van merken, met voice-overs met zijn bariton handelsmerk, acterend in experimentele films, en het zijn van merk ambassadeur voor de Indiase staat Gujarat.
En ja - volgend jaar, op de leeftijd van 70, zal hij eindelijk zijn Hollywood-debuut maken in de 3D aanpassing van Baz Luhrmann's ‘The Great Gatsby’.
Vandaag
-
11:28
Openbaar Ministerie weer voltallig met tweede AG
-
09:30
Decentralisatie optie tot duurzame inkomstenverhoging binnenlandbewoners
-
07:33
Hof speelt in op roep om hogere rechterlijke toetsing
-
05:35
Vandaag volop zon
-
03:38
Overvallers binden slachtoffers vast en plunderen woning
-
02:41
HvJ versterkt met rechter en AG
-
00:59
Column: Contouren zichtbaar
-
00:00
VHP neemt plaats in de oppositiebanken
Gisteren
- God luistert niet
- ABOP houdt wrange smaak over aan ondersteuning coalitie
- Ori pleit voor nationaal instituut voor geschiedenis en cultuur
- PAHO: Sterfte niet-overdraagbare ziekten in de Amerika’s met 43% gestegen
- Directeur JusPol Sharma Lakhisaran overleden
- Alle 34 coalitieleden ondersteunen Simons en Rusland
- VN-rapport: Droogte is wereldwijd groeiende ramp
- Eerste Surinamer behaalt prestigieuze Registercontroller-titel aan AdeKUS
- Vijfde verdachte aangehouden op Zanderij in ripzaak Sunparklaan
- Benadering van het vraagstuk: Tijdelijke combinatie lid DNA en presidentschap!
- Advocaat Dubois: Handelingen Kromosoeto discutabel, maar niet strafbaar
- Een zonnige morgen met onweersbuien in de middag
- TotalEnergies: Baja-ontdekking geïntegreerd in GranMorgu-project
- SEOB waarschuwt voor druk op SRD en overheidsbegroting
- Column: Formateur: ja of nee?
- Brunswijk roept structuren bijeen na topoverleg
Eergisteren
- China vult leemte op in Cuba terwijl Russische beloften uitblijven
- Keti Koti 2025: Herdenken met oog op de toekomst
- Van bos naar bord: de potentie van açaí-yoghurt voor Suriname
- Korpschef benadrukt maatschappelijke rol bij 130-jarig bestaan
- Ontslagverzoek Hakrinbank afgewezen: Klokkenluider had recht op bescherming
- In Memoriam Patricia Etnel
- AdeKUS-Infra studenten winnen 3e prijs bij regionale ontwerpwedstrijd
- President spreekt volk toe op 162e herdenking van afschaffing slavernij
- Kantonrechter spreekt ondernemer Van den Bergh vrij van rechtsvervolging
- Tijdelijke combinatie lid DNA en President: constitutionele noodzaak?
- Regen en onweersbuien op 1 juli
- Trump legt strenger Amerikaans beleid op aan Cuba
- Column: Laat alle 34 coalitieleden tekenen voor president en vicepresident
- 4 jaar cel voor Midema ontvoering van Rodney Cairo