Veel aandacht voor social media in South Dakota
18 Sep 2012, 20:30
foto
De Surinaamse journalisten mochten een redactievergadering bijwonen van Argus Leader in South Dakota. (Foto: Raoul Lith)


Drie dagen lang mochten vijf Surinaamse journalisten kijken hoe het eraan toe gaat in de mediawereld in South Dakota. Als eerste brachten wij een bezoek aan de Universiteit van South Dakota aan de faculteit voor 'Contemporary Media en Journalism'.

Behalve het volgen van colleges werken studenten op de universiteit aan hun eigen wekelijkse universiteitskrant, radioprogramma en ze maken televisieprogramma’s, als onderdeel van hun studie. Het nieuws gaat over alles wat op en rond campus gebeurt. Ook aan social media en internet nieuws wordt veel waarde gehecht. Volgens de studenten kan de hedendaagse media niet zonder Twitter, Facebook en blogs. Daarom wordt er veel aandacht hieraan besteed door hen.

Professioneel te werk
Studenten houden redactievergaderingen en organiseren en analyseren evenementen zoals live debatten voor de verkiezingen van studentenbesturen. De Universiteit van South Dakota heeft zes keer in 15 jaar de prijs gewonnen voor beste studentenkrant.

Volgens universiteitsprofessor en directeur van de Contemporary Media en Journalism faculteit, Michelle van Maanen komt dit doordat de studenten de vrijheid hebben zelf inhoud te geven aan het nieuws dat ze brengen. De universiteit begeleidt en adviseert ze alleen daarin. Ook scherpe artikelen, geschreven door studenten, over problemen op de universiteit komen regelmatig voor.

Bezoeken aan mediahuizen
Tussen radio, tv en krant bestaat grote competitie en ze volgen elkaar op de voet. Aan exclusiviteit, 'in depth' en onderzoeksverhalen alsook 'follow ups' wordt veel waarde gehecht. Journalisten moeten actief opzoek gaan naar nieuws, en niet alleen onderwerpen die worden voorgeschoteld, brengen. Behalve aan landelijk nieuws wordt ook veel aandacht besteed aan lokale verhalen. Dagelijks worden onderwerpen besproken en uiteengezet door de redactieleden die dit weer door communiceren met hun team.

Het is allemaal erg goed georganiseerd. Ook bij het lokale dagblad, Argus Leader wordt het belang van social media en internet benadrukt. Met name 'breaking news' wordt gelijk ook op de website geplaatst. De krant doet er dan bij de volgende editie uitgebreid verslag over. Social media worden naast de bestaande nieuws hotlines ook gebruikt als informatiebron welke verder onderzocht kan worden. Interessante kanttekeningen van dag twee, waarop ook uitgebreide rondeleidingen zijn gegeven bij de Argus Leader en Kelo Television.

Het bezoek werd afgesloten met een receptie voor journalisten, en een rondleiding de volgende dag bij Townsquare Media, waar zes verschillende radiostations ondergebracht zijn.

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March