Rechter Rasoelbaks ziet film voor zich bij getuigenis
13 Jan 2012, 14:30
foto
De getuige Peter van Haperen die zegt in 1982 ingehuurd te zijn voor het plegen van een coup. (Foto: Ranu Abhelakh)


Met 79 mensen uit Nederland zou op kerstnacht in december 1982 een coup worden gepleegd. Legerbevelhebber Desi Bouterse zou worden geliquideerd. Een deel van de mensen dat het leven heeft gelaten op 8 december 1982, zou de back-upregering vormen.

Dit vertelt de Nederlandse getuige, Peter van Haperen, vandaag tijdens de zitting van de krijgsraad te Boxel. Van Haperen verklaart dat hij was ingehuurd. Hij was de teamleider. Bij deze plannen waren volgens hem de Amerikaanse, de Nederlandse regering en de Franse geheime dienst betrokken.

Film
Rechter Iwan Rasoelbaks, lid van de krijgsraad, zegt dat hij een film ziet voltrekken. Hij probeert een beeld te vormen van de situatie. Zo'n dertien mannen, zouden als sportploeg vanuit Frans-Guyana hier arriveren. Ze zouden worden bewapend door de Franse geheime dienst. Als dat niet zou lukken, zou de Nederlandse militaire attaché in Paramaribo, Bas van Tussenbroek, voor lichte wapens zorgen.

Met een Hercules zou de rest van het invasieteam vanuit Curaçao naar Zanderij worden overgevlogen, compleet met jeeps en wapens. De 'sportploeg' zou Zanderij bezetten, waardoor het vliegtuig veilig kon landen. Als dat zou mislukken, zouden de militairen met een parachute in de omgeving van Zorg en Hoop landen. Ze waren allemaal goed getraind door Van Haperen. Na de landing zouden Fort Zeelandia en Memre Boekoe kazerne worden ingenomen. Er was een liquidatieteam uit België, de bende van Nijvel. De militairen die zich zouden verzetten, zouden door deze terroristische organisatie worden geliquideerd.

Niet doorgegaan
De invasieplannen zijn niet doorgegaan, omdat het leger had ingegrepen op 7 en 8 december. "Er zijn ook vrienden van mij vermoord. Ik was heel goed op André Kamperveen. Ik pleit hier niet voor Bouterse. Ik wil mijn verhaal vertellen. De mensen die omgekomen zijn, zijn verzetsstrijders en geen slachtoffers", zegt Van Haperen. Hij hoorde op 10 december over de ingreep in Groningen. Van Haperen was belast met de militaire operatie. Zijn directe opdrachtgevers waren Nederlanders, onder wie Carl Armsveld, intussen wijlen.

In januari 1983 is Van Haperen weer benaderd om een invasie voor te bereiden. De Cubanen waren nog in Suriname. Hij zegt van de gebroeders Oemrawsingh twee keer geld te hebben ontvangen in Nederland. Het gaat om een bedrag van totaal 110.000 Nederlandse guldens. Nadat Brazilië ingegrepen had en de Cubanen uit het land waren gezet, had de VS (CIA) geen interesse meer. Ook Nederland trok zich terug, waardoor de financiering ophield. Ex-president Henk Chin a Sen en ex-minister en vicepremier André Haakmat waren met het verzet bezig. Een deel van de mannen die getraind was, kwam bij het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk terecht.

Advertenties

Saturday 01 April
Friday 31 March
Thursday 30 March