Surinaamse onderscheiding voor Prof. dr. Salomon Kroonenberg
Betrokkene heeft door de jaren heen enorme bijdragen geleverd aan de kennis van de geologie en de mijnbouw van ons land, en heeft meegewerkt aan het publiceren van de Geologische Kaart van Suriname. Hij heeft ook uitgebreid onderzoek gedaan in het Guianaschild en heeft samengewerkt met internationale en nationale instellingen en met personen als prof. dr. Theo Wong, om geologische kennis in het algemeen, en die van Suriname in het bijzonder, te harmoniseren en te verdiepen (www.salomonkroonenberg.nl).
Na het aflopen van zijn contract in Suriname werkte Kroonenberg in Swaziland en later in Colombia, waar hij het onderzoek aan het Guianaschild kon voortzetten in aansluiting op zijn Surinaamse ervaringen. Hij was verder als hoogleraar verbonden aan de Landbouwuniversiteit Wageningen en de Technische Universiteit Delft. Maar oude liefde roest niet, en zo werkte hij vanaf 2002, op verzoek van prof. Theo Wong, in Suriname mee aan een aantal cursussen in de Petroleum Technology.
In 2008 werd prof. Kroonenberg benaderd door Braziliaanse geologen om de geologische kennis van het grensgebied tussen Suriname en Brazilië met elkaar te harmoniseren. Daaruit kwam in 2013 een gezamenlijke geologische expeditie voort langs de Sipaliwinirivier, een geologische kaart van het gebied en een publicatie.
In 2016 werd Kroonenberg wederom door prof. Wong, cursusleider van de door IAMGOLD gesponsorde MSc-cursus Mineral Geosciences, ingeschakeld om mee te werken aan de begeleiding van de afstudeerprojecten van studenten in die richting. Hem werd daarvoor een nul-aanstelling als (onbetaalde) buitengewoon hoogleraar aan de Faculteit Technologische Wetenschappen aangeboden en hij werd tevens benoemd tot lid van de Commissie voor Promoties en Eredoctoraten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.
Eenmaal weer als emeritus verbonden aan onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in Suriname, stelde Kroonenberg een onderzoeksprogramma op in de Greenstone Belt, het noordelijkste deel van het Guianaschild in Suriname, het rijkst aan delfstoffen en het minst bekende: al meer dan 60 jaar was daar geen geologisch onderzoek gedaan, behalve door de goudmaatschappijen. Het onderzoek is van groot belang geweest voor het vergroten van de wetenschappelijke kennis over de geologie en de delfstoffen van Suriname, met name goud, koper, nikkel, chroom, mangaan, diamant, en de laatste jaren ook lithium, coltan, beryl en tin.
In 2017 maakte Kroonenberg contact met een consortium van goudmaatschappijen dat geïnteresseerd was in het Guianaschild, en gecoördineerd wordt door AMIRA, een Australische instelling gelieerd aan de University of Western Australia. Daaruit is het SAXI (South American Exploration Initiative) onderzoeksproject voortgekomen. De eerste activiteit daarin was een groot geologisch congres in 2019 in Torarica met bijna 200 deelnemers uit tien landen: de 11e Inter-Guiana Geological Conference. In de tweede fase van het SAXI-project organiseerde prof. Kroonenberg in 2021 een internationale expeditie langs de Marowijne- en Tapanahonyrivieren.
In december 2022 is de 12e Inter-Guiana Geological Conference in Georgetown, Guyana, gehouden, wederom door SAXI gesponsord, waar het onderzoek van door Kroonenberg begeleide nieuwe Surinaamse PhD-studenten, alsmede van BSc- en MSc-studenten, werd gepresenteerd. Bovendien publiceerde hij de laatste jaren samen met staf en studenten een groot aantal artikelen over de geologie van Suriname en het Guianaschild. Ook deed Kroonenberg met staf en BSc-studenten, in het kader van een samenwerkingsproject NIMOS-ADEKUS, onderzoek naar de achtergrondwaarden van kwik in bodems en verweringsprofielen in de Greenstone Belt. Ook dat onderzoek is inmiddels internationaal gepubliceerd.
In het kader van de groeiende belangstelling voor kritische mineralen voor de energietransitie, heeft deze internationaal gerespecteerde geoloog recentelijk een lans gebroken voor het opnieuw evalueren van de aanwezige delfstoffen in het binnenland van Suriname, met name lithium en coltan in de zogenaamde pegmatietgordel.
Prof. Kroonenberg heeft meegewerkt aan de publicatie van een groot aantal artikelen over Suriname (zie bijlage). Bij de kartering van Zuidwest-Suriname in 1977 bestudeerde hij uitvoerig de geschiedenis van het geschil met Guyana inzake de Tigri-driehoek, hetgeen uitmondde in de volgende stelling bij zijn proefschrift, namelijk: “De grenskwestie tussen Suriname en Guyana vloeit voort uit een met opzet verkeerd gekozen expeditieroute.” Zijn toewijding aan het vergaren van kennis omtrent de geologie van Suriname, mede voortvloeiend uit zijn diepe liefde voor het land, heeft hem terecht deze erkenning zijdens de Surinaamse Staat opgeleverd.
Evert G. Gonesh
Documenten:
Vandaag
-
10:23
Ex-president Wijdenbosch overleden
-
09:32
Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
-
08:48
41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
-
06:51
Zaaien met olie
-
04:53
Kans op korte buien in de middag
-
02:55
Canadese liberalen winnen minderheidsregering
-
00:57
Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
-
00:00
OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan
Gisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs
Eergisteren
- Versterking is nog geen vertrouwen
- Tijdelijke aanpassing regionaal vliegschema SLM
- Conclaaf kiest nieuwe paus, start op 7 mei
- Reactie op 'Ons politiek-bestuurlijk systeem...'
- Inbrekers stelen grote bedragen uit kluis in woning Coesewijnestraat
- Stroomstoring treft grote delen van Spanje en Portugal
- Mijn gezondheid is geen bevel
- 23-jarige bestuurder overlijdt in ziekenhuis na botsing tegen truck
- Mac Andrew: 'Arbeidsveiligheid nu ook fundamenteel arbeidsrecht'
- Beveiliging commissariaten opgevoerd na tweede inbraakpoging
- Kiezer van Suriname: Uw stem telt op 25 mei 2025!
- Bewolkt met kans op enkele middagbuien
- Anthony Nesty en Surinaamse sporters gehuldigd
- Drukken definitieve DNA-stembiljetten gestart
- Erkenning collectieve eigendomsrechten met politieke wil snel opgelost