Landen die schulden ruilen voor natuur en klimaat
Bij een ruil koopt een land duurdere schulden terug en vervangt deze door goedkopere schulden, meestal met de hulp van een ontwikkelingsbank. De besparingen worden vervolgens gebruikt voor milieuprojecten die mangrovebossen herstellen of oceanen beschermen, of helpen zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.
Hier is een lijst met landen die ze de afgelopen jaren hebben voltooid.
Bahamas (2024)
De Bahama's maakten in november meer dan $ 120 miljoen vrij om het behoud en beheer van hun oceanen en mangroves te financieren met een schuldenruil van $ 300 miljoen, gefinancierd door Standard Chartered en gesteund door de particuliere sector.
El Salvador (2024)
El Salvador maakte in oktober $ 352 miljoen vrij om het behoud van de Rio Lempa, de belangrijkste rivier van het land en zijn stroomgebied, te financieren. Destijds was de deal de grootste financieringsverbintenis die een land had aangegaan voor behoud als onderdeel van een schuldenruil voor natuur.
De deal werd gefinancierd door een lening van $ 1 miljard van JP Morgan met een politieke risicoverzekering van $ 1 miljard van DFC, de ontwikkelingsfinancieringsinstelling van de Verenigde Staten, en een standby-kredietbrief van $ 200 miljoen van CAF, de Ontwikkelingsbank van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waardoor de kosten van de lening waarschijnlijk werden verlaagd.
Ecuador (2023)
De Galapagoseilanden, een van 's werelds meest waardevolle ecosystemen, waren de focus van Ecuador's schuld-voor-natuurruil. De terugkoop van $ 1,6 miljard hielp de schuld van Ecuador met meer dan $ 1 miljard te verlagen, als de totale uitgaven voor natuurbehoud van $ 450 miljoen in aanmerking worden genomen. De deal is sindsdien bekritiseerd door lokale groepen die hun zorgen uitten over hun gebrek aan betrokkenheid bij de deal.
We zijn op veel gebieden succesvol geweest. Er zijn echter nog steeds cruciale zaken die moeten worden overeengekomen.
Gabon (2023)
Gabon kreeg in 2023 de eerste schuld-voor-natuurruil van continentaal Afrika. Door een nieuwe, goedkopere "blauwe obligatie" van $ 500 miljoen uit te geven om met een korting van $ 436 miljoen van zijn internationale obligaties terug te kopen, maakte het Centraal-Afrikaanse land ongeveer $ 163 miljoen vrij voor natuurbehoudsprojecten over een periode van 15 jaar.
Gabon, waarvan de stranden en kustwateren de thuisbasis zijn van 's werelds grootste populatie bedreigde lederschildpadden, zei dat het van plan was het bespaarde geld te gebruiken om illegale visserij aan te pakken en een belofte na te komen om 30% van zijn kustwateren te beschermen.
Barbados (2022)
Barbados voltooide in september 2022 een schuldconversie van $ 150 miljoen, waardoor $ 50 miljoen aan langetermijnfinanciering voor mariene bescherming vrijkwam, waarbij de overheid beloofde tot 30% van de zeeën te beschermen die onder zijn territoriale en soevereine rechten vallen.
De deal werd gefinancierd door een 15-jarige blauwe lening in dubbele valuta die werd geregeld door Credit Suisse en CIBC First Caribbean.
Belize (2021)
Belize beloofde in 2021 om $ 4 miljoen per jaar uit te geven en een trust voor mariene bescherming van $ 23 miljoen te financieren om 's werelds op één na grootste koraalrif te beschermen door een obligatie van $ 533 miljoen terug te kopen en af te lossen.
Gesteund door non-profit The Nature Conservancy, de U.S. International Development Finance Corporation en Credit Suisse, voorzag de deal in ongeveer $ 200 miljoen aan schuldverlichting voor het Midden-Amerikaanse land.
Seychellen (2016)
De Seychellen hadden bijna zes jaar nodig om van ontwerp tot uitbetaling schulden te ruilen voor natuur. De deal werd voor het eerst in 2012 geopperd en de regering van de Seychellen kocht in 2016 $ 21,6 miljoen aan schulden terug van de Paris Club-groep van rijke landen, gefinancierd door een lening van NGO The Nature Conservancy en filantropische subsidies.
In 2018 haalden de Seychellen extra financiering op voor natuurbehoud door een blauwe obligatie van $ 15 miljoen uit te geven, ondersteund door een gedeeltelijke kredietgarantie van de Wereldbank.
Vandaag
-
10:44
Suriname: Wachten op het busje,… het komt maar niet!
-
08:48
Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
-
06:51
Champions League of hulpbronnenvloek?
-
04:53
Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
-
02:55
BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
-
00:57
CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
-
00:01
Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen