Divali is een van de meest bekende en wereldwijd gevierd religieuze Hindu festivals, waarbij de feestelijk aangestoken diya's, de versierde woningen, tempels en gebouwen en het aanroepen om de zegen van Moeder Lakshmi welbekend zijn. In Suriname, Guyana, Trinidad en andere landen met een duidelijke diaspora is het ook nog een nationale feestdag. Hier nodigt de grote diya op het Onafhankelijkheidsplein, velen uit om stil te staan en een bijdrage te leveren aan de feestvreugde.
Deepawali betekent de krans van lichtjes: het gaat dus niet om één, maar meerdere aangestoken lichtjes op een rij. Daarbij staat het aangestoken licht symbool voor innerlijke verlichting oftewel deugdzaamheid, volheid of perfectie. Dit is de staat die alle zielen in hun staat van zuiverheid kennen, als de overwinning over ondeugd – begeerte, boosheid, gehechtheid, hebzucht, ego - bereikt is. Eenvoudig gezegd: dat ons denken, spreken en handelen niet meer worden aangestuurd door genoemde ondeugden in welke vorm dan ook.
“De overwinning van Goed over Kwaad” wordt symbolisch ook wel herinnerd als het verdrijven van de nacht door het daglicht… zodra er licht is kan het namelijk niet meer donker zijn. De diepere spirituele betekenis hiervan voert ons terug naar het besef dat iedere ziel van oorsprong puur is.
Ook de uitdrukking ‘hemel op aarde’ brengt in herinnering, dat er ooit eens perfecte, nobele wezens bestaan hebben, die compleet in balans waren in deze fysieke dimensie. De hemel, het paradijs, de gouden tijd, swarg, satyug zijn allemaal namen die gebruikt worden om dit tijdperk te benoemen, gekenmerkt door nieuwheid, overvloed, harmonie en goddelijkheid.
In de loop van de tijd is ons innerlijke licht afgezwakt en dof geworden. Puurheid, perfectie en nobelheid lijken steeds verder weg. Onze dagelijkse beslommeringen worden steeds meer in beslag genomen door het opvullen van leegten en het stoppen van gaatjes, ten koste van onze vrijheid en blijheid. En juist daardoor neemt het verlangen naar helderheid en licht toe. Elk spiritueel wezen beseft namelijk diep, dat het licht van vrede, liefde en geluk in essentie bij ons hoort. Gebrek daaraan of gemis daarvan maakt ons ongelukkig en rusteloos, niemand is graag in het donker!
Divali is een goed moment om erbij stil te staan, dat innerlijke verschoning essentieel is als voorbereiding voor de tijd van overvloed, waar kracht, kwaliteit en deugd weer de norm zijn en de boventoon voeren. Laten we onze oude denkwijzen opruimen door middel van contemplatie, meditatie en gebed, terwijl we onze huizen fysiek schoonmaken.
Door zelfrealisatie en Godsrealisatie nú, kunnen we waardige kinderen van God worden en ons recht op de erfenis van de Goudentijd opeisen: stralen van binnenuit en genieten van de voorspoed en weelde van Lakshmi Maa!
HAPPY DIVALI!
BRAHMA KUMARIS