Column: Na vertrek Misiekaba ging NDP verder...
De politieke arena wordt in de race naar 25-5-'25 een blijvend toneel van onverwachte wendingen, home comings en leavings. Na ruim vier jaar is André (Antje) Misiekaba op zijn schreden teruggekeerd naar Ocer, waar zijn plek naast de voorzitter verzekerd was. Hij is niet met hangende pootjes teruggekeerd maar in vol ornaat. Hij werd enthousiast begeleid naar het paarse podium. Ocer was bomvol, want de achterban wilde dit moment zelf meemaken. Hij heeft vrijdag zeker leven in de brouwerij gebracht.
Vier jaar geleden is de gangmaker van de NDP niet met stille trom vertrokken. Hij benadrukte dat het volk had gesproken. De NDP had in 2015 landelijk ruim 117.000 Surinamers achter zich maar viel in 2020 terug naar 65.862 stemmen; een terugval van circa 45%. De verschrikkelijke interne partij strubbelingen zullen vast een rol hebben gespeeld bij de enorme terugval volgens Misiekaba. Hij constateerde dat de NDP is afgedwaald van haar idealen en het streven om een sociaal rechtvaardige samenleving te creëren. De kloof tussen arm en rijk na 10 jaar NDP regering is groter geworden. "Dit is niet waarvoor ik mij heb ingezet en waarvoor ik mij verder wil inzetten. Ik heb daarom besloten daar in ieder geval consequenties aan te verbinden en uit de NDP te stappen."
Misiekaba's terugkeer kan worden gezien als een daad van trouw aan zijn politieke roots, een hernieuwde verbintenis met de principes en idealen die hem ooit inspireerden. Hij heeft ook gekeken naar andere kleuren, maar zag dat paars hem het beste staat. Hij heeft zitten wikken en wegen en besloot dat a musu leti a faya baka. Anderen zullen echter cynisch zijn en zijn terugkeer beschouwen als een klassiek voorbeeld van opportunistisch handelen, gedreven door persoonlijk gewin, machtsbelangen en hoge ambities.
Wat het motief achter Misiekaba's terugkeer ook mag zijn, er is extra leven in de paarse brouwerij, zeker nu Desi Bouterse van het toneel is verdwenen. Maar vóór hij wegging had hij de weg al geplaveid voor de homecoming van een van zijn commandanten. Na verder onderhandelen was het dan vrijdag zover. Antje heeft duidelijk gemaakt dat politiek fundamenteel anders moet. Het moet niet zo zijn dat wanneer NDP aan de macht komt ze hetzelfde doet wat wordt veroordeeld als de partij in de oppositie zit.
Wat het motief achter Misiekaba's terugkeer ook mag zijn, er is extra leven in de paarse brouwerij, zeker nu Desi Bouterse van het toneel is verdwenen. Maar vóór hij wegging had hij de weg al geplaveid voor de homecoming van een van zijn commandanten. Na verder onderhandelen was het dan vrijdag zover. Antje heeft duidelijk gemaakt dat politiek fundamenteel anders moet. Het moet niet zo zijn dat wanneer NDP aan de macht komt ze hetzelfde doet wat wordt veroordeeld als de partij in de oppositie zit.
Misiekaba is terug maar het is niet duidelijk welke voorhoederol hij zal krijgen in de partij. Toen hij vertrok was hij in de topleiding van de partij. Hij was een van de ondervoorzitters. Deze functies zijn in zijn afwezigheid ingevuld. Hij zal wel een plek kunnen bemachtigen in het hoofdbestuur, maar zal hij weer aan de rechterzijde komen te zitten van de nieuwe voorzitter, Jenny Simons. Welke ondervoorzitter wil van zijn stoel acht maanden vóór de verkiezing opstaan voor de teruggekeerde politicus? De NDP is verder gegaan in afwezigheid van Misiekaba en ook bij zijn terugkeer zijn de interne spanningen er nog steeds. Er waren vrijdagavond veel lachende gezichten in het partijcentrum, maar ala pir' tifi a no lafu.
Nita Ramcharan
Vandaag
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen