VS neemt vliegtuig Venezolaanse leider Maduro in beslag
In een verklaring zei procureur-generaal Merrick Garland dat het vliegtuig "illegaal was gekocht … via een schermvennootschap en uit de VS was gesmokkeld".
Een dergelijke transactie zou in strijd zijn met sancties die in 2019 door Washington zijn opgelegd en die Amerikaanse burgers verbieden om verkopen te doen aan personen die indirect of direct namens de regering van Maduro handelen.
"Het ministerie zal degenen die onze sancties en exportcontroles schenden, blijven vervolgen om te voorkomen dat ze Amerikaanse middelen gebruiken om de nationale veiligheid van de Verenigde Staten te ondermijnen", zei Garland in een verklaring.
Matthew Axelrod, assistent-secretaris van het ministerie van Handel voor exporthandhaving, voegde toe: "Het maakt niet uit hoe luxeus de privéjet is of hoe machtig de functionarissen zijn - we zullen onvermoeibaar samenwerken met onze partners hier en over de hele wereld om elk vliegtuig dat illegaal buiten de Verenigde Staten is gesmokkeld, te identificeren en terug te sturen."
Autoriteiten zeiden dat het vliegtuig eind 2022 en begin 2023 door een in het Caribisch gebied gevestigd schermbedrijf werd gekocht van een in Florida gevestigd bedrijf om de sancties te ontwijken.
Ze zeiden dat het vliegtuig "bijna uitsluitend" van en naar een militaire basis in Venezuela is gevlogen en is gebruikt om Maduro te vervoeren tijdens buitenlandse bezoeken.
De regering van Venezuela veroordeelde de maatregel in een verklaring als "een herhaalde criminele praktijk die niet anders kan worden omschreven dan piraterij".
Betwiste verkiezingen
De VS heeft sinds 2005 sancties opgelegd aan Venezolaanse personen en entiteiten, maar de regering van voormalig president Donald Trump heeft het programma enorm uitgebreid in een poging om Maduro te destabiliseren, die de socialistische president Hugo Chavez verving toen hij in 2013 stierf.
De sancties en het economische wanbeheer van de regering worden ervan beschuldigd de overlappende economische en humanitaire crises van het land te verergeren en tegelijkertijd massale migratie uit het Latijns-Amerikaanse land aan te wakkeren.
De regering van de Amerikaanse president Joe Biden had enkele sancties versoepeld om Maduro te motiveren om dit jaar vrije en eerlijke verkiezingen te houden.
Veel van die sancties werden echter snel opnieuw opgelegd na herhaalde beschuldigingen van schendingen.
Maduro claimde later de overwinning bij de verkiezingen van 28 juli, ondanks beschuldigingen van wijdverbreide fraude door de oppositie.
Regionale leiders en organisaties hebben twijfels geuit over de uitslag, terwijl de Europese Unie de resultaten heeft verworpen.
Washington is nog een stap verder gegaan en heeft oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez erkend als winnaar.
Minstens 27 mensen zijn gedood en 192 anderen zijn gewond geraakt toen weken van protesten het land teisterden.
Sprekend met verslaggevers op de achtergrond op maandag legde een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis een direct verband tussen de inbeslagname van het vliegtuig en de verkiezingen.
"Maduro en zijn vertegenwoordigers hebben geknoeid met de resultaten van de presidentsverkiezingen van 28 juli, ten onrechte de overwinning opgeëist en wijdverbreide repressie uitgevoerd om met geweld aan de macht te blijven", aldus de woordvoerder.
De inbeslagname van het vliegtuig "is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat Maduro de gevolgen van zijn wanbestuur van Venezuela blijft voelen", voegde de woordvoerder toe.
Maduro heeft herhaaldelijk de rol van de VS in Venezuela bekritiseerd en zei na de verkiezingen dat hij zou oproepen tot een "nieuwe revolutie" als hij daartoe gedwongen zou worden door "Noord-Amerikaans imperialisme en fascistische criminelen".
Vandaag
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar