Copa America 2024: VS pakt eerste drie punten
23 Jun, 21:00
Christian Pulisic viert zijn doelpunt in de 3e minuut van het duel tegen Bolivia. (Getty Images)

Voor het eerst in acht jaar neemt het nationale herenvoetbalteam van de Verenigde Staten deel aan de Copa America. Het gastland trapt de groepsactie af met een wedstrijd tegen Bolivia in het AT & T Stadium in Arlington, Texas. Bolivia heeft de Copa America een keer gewonnen. Het is zijn 29e optreden in de competitie sinds 1926. De Amerikanen winnen het duel in Groep C met 2-0.

De VS had gemakkelijk al 1-0 voor kunnen staan. Een paar seconden na de aftrap rende Timothy Weah naar rechts en vuurde een voorzet af waardoor Guillermo Viscarra naar buiten moest komen en weg moest slaan. De Amerikanen behielden het balbezit, en Bolivia mag zich gelukkig prijzen dat Folarin Balogun nog niet helemaal klaar was voor een scherp doorgeschoten bal.

Na 3 minuten is het zover. Folarin Balogun wint een hoekschop. Amerikaanse spelers voeren een scherpe reeks korte passes uit, en Christian Pulisic schiet een gekruld schot vanuit de ene hoek van het strafschopgebied naar de uiterste bovenhoek. Viscarra zet er een paar vingers op, maar het is niet genoeg, 1-0 voor de Amerikanen.

Na een lachwekkend eenzijdige periode in de eerste tien minuten heeft de VS de greep op het spel verloren en veel tijd op hun eigen helft doorgebracht, ze zijn niet in staat hun weg naar de andere zijde te vinden.

Balogun en Pulisic wisselen van plaats, waarbij Balogun naar links gaat om een ​​pass van de aanvoerder te nemen. Hij tikt de bal een paar keer en schiet vervolgens een perfect geplaatst schot door de benen van een paar Boliviaanse verdedigers, net binnen de verre paal, 2-0 in de 44e minuut.

De eerste tien minuten en de laatste tien minuten waren net zo goed als iedereen van het Amerikaanse team kon hopen, en in elk van die periodes scoorden ze een doelpunt. Tussendoor werden de zaken een beetje bewerkstelligd.

Pulisic heeft een schitterend doelpunt en een prima assist. Balogun was grillig maar gevaarlijk en zijn doelpunt was subliem. Giovanni Reyna zit nu volledig in de hoofden van Bolivia en heeft een aantal van hun spelers gele kaarten laten pakken.

In de tweede helft blijven de Amerikanen de baas in dit spel, waardoor Bolivia geen kans krijgt om de bal te pakken en er weer in te komen.

Een schot met links van Miguel Terceros (Bolivia) van buiten het strafschopgebied wordt  in het midden van het doel gestopt.

Er zijn teveel halve kansen om ze op te sommen. Bolivia lijkt verslagen.

De Amerikanen houden de bal gewoon vast en schieten die naar believen – een mix van pech, slechte afwerking en sterk spel van de Boliviaanse keeper Viscarra houden de stand op 2-0.