Eenvoudige wetswijziging Identificatienummer zware bevalling
12 Jun, 00:00
foto
Politieagenten bij het bureau van de voorzitter. Fungerend voorzitter Dew Sharman moest uitleg geven over het verwijderen van het Assembleelid Melvin Bouva uit de zaal.


Na een rumoerige vergadering is uiteindelijk een kleine wijziging met algemene 33 stemmen aangebracht in de Wet Fiscaal Identificatienummer. Deze wet is in januari 2020 in werking getreden, maar had een beperking die moest worden opgeheven. Het identificatienummer was beperkt tot acht cijfers. Met de wetswijziging dinsdag is besloten de cijfermatige beperking op te heffen. De situatie liep uit de hand nadat fungerend voorzitter Dew Sharman besloot Assembleelid Melvin Bouva de zaal uit te zetten. Hij heeft buiten de microfoon volgens Sharman twee keer een krachtterm gebruikt, wat niet kon worden geaccepteerd.

Bouva en de NDP-fractie protesteerden tegen het besluit. Bouva weigerde de vergaderzaal te verlaten. Hij voerde aan dat hij monddood wordt gemaakt. Fractieleider Rabin Parmessar zei met het Ordereglement in de hand dat Sharman niet de juiste procedure heeft gevolgd. Als een lid beledigende opmerkingen heeft gemaakt, wordt hem gevraagd dit terug te nemen. Indien hij dat weigert, wordt hem het woord ontnomen. Uit de vergaderzaal zetten is volgens Parmessar willekeur. Sharman voerde aan dat die regels gelden als het lid in de microfoon had gesproken. Aangezien dat niet het geval is, is de leiding volgens Sharman bevoegd het lid uit de zaal te zetten.

Sharman vroeg de politie om Bouva uit de zaal te zetten. Hier werd echter geen gevolg aan gegeven. De politieagenten vroegen hem om meer uitleg. Intussen bleef Bouva gewoon op zijn plek zitten. Uiteindelijk is de gehele fractie uit de vergaderzaal gegaan. Bij de hervatting van de vergadering legde Parmessar een verklaring af, waarbij hij aangaf dat de fractie uit protest in beraad gaat. De NDP verliet daarop de vergaderzaal. Gaandeweg de rit kwamen de leden terug en ook Bouva is diverse keren weer teruggekeerd in de zaal. Elke keer is hem gevraagd om weer naar buiten te gaan. Diverse leden van zijn fractie stelden dat zij onder protest deelnemen aan de vergadering.

Bij de stemmotivatie zei Parmessar dat over de wet zelf constructief is gedebatteerd. Hij voerde aan dat zijn fractie zich constructief opstelt en vóór de wet stemt. Hoewel er volgens hem niet genoeg coalitieleden in de zaal waren, heeft de NDP-fractie ervoor gekozen om niet weg te lopen. Nu de beperking van de cijfers is opgeheven, kan de Belastingdienst efficiënt en effectief verder gaan met het werk.

Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zei het bijzonder te waarderen dat de wetswijziging met algemene stemmen is aangenomen. Er wordt hard gewerkt door de Belastingdienst om zoveel mogelijk inkomsten binnen te halen. Ook wordt er aan de huisvesting gewerkt. De Douane verhuist binnen enkele maanden in een nieuw gebouw en de Belastingdienst in een jaar tijd. Met het schrappen van de 8 cijfers als identificatienummer voor de btw kan er nu gewerkt worden aan één belastingnummer per persoon. Nu worden er meerdere identificatienummers gehanteerd voor belastingen. Met de wetswijziging wordt een betere structuur gecreëerd.

Assembleevoorzitter Marinus Bee merkte op dat het een zware bevalling is geworden, maar uiteindelijk is het kind gezond ter wereld gekomen.
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July