Fermenteren van het Paarse Goud...
08 Jun, 15:13
foto
Somiera Weewee verricht innovatiegericht afstudeeronderzoek.


Baanbrekend afstudeeronderzoek resulteert in nieuw product

Een innovatiegericht afstudeeronderzoek, gevolgd door experimenteel onderzoek heeft een nieuw genotmiddel opgeleverd: Veganistische açaí yoghurt. Somiera Weewee presenteerde haar afstudeerpresentatie op 5 juni in aula 7, Gebouw 7 van het AdeKUS Complex.

Onderzoeker Somiera Weewee, heeft in het kader van haar afstuderen  aan de AdeKUS, richting Agrarische Productie, een buitengewoon plantaardig product ontwikkeld, een veganistische yoghurt op basis van de paarse podosiri, dat niet alleen lekker is, maar ook gezond en voedzaam. Tijdens het onderzoek kreeg ze ondersteuning van een deskundige begeleidingscommissie bestaande uit Prof. Lydia Ori, Sumeet Ori, MSc, Rewish Somai en Shakoentela Krishnasing.

Açaí (Euterpe Oleracea Mart), in Suriname beter bekend als podosiri, wordt al eeuwenlang gekoesterd vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en voedingswaarde. Vandaar het superlatief Paars goud. Echter, ondanks zijn potentieel, was er tot op heden beperkt onderzoek gedaan naar het gebruik van açaíbessen voor nieuwe productontwikkelingen, om zo waarde aan het product toe te voegen en de consumptie en commercialisering te stimuleren.
Het afstudeeronderzoek kwam voort uit de noodzaak om de bederfelijkheid van açaíbessen, wat leidde tot economische verliezen, aan te pakken, ondanks de inspanningen om de houdbaarheid te vergroten bij het verzamelen, transporteren en verwerken.

Het onderzoek richtte zich op het formuleren van een açaí-yoghurt die niet alleen lekker is, maar ook voldoet aan de hoge verwachtingen van Surinaamse consumenten. Twee varianten werden ontwikkeld: één puur organische açaí energiedrank en één veganistische açaí-kokosyoghurt.

De feedback van consumenten was bijzonder positief, waarbij de veganistische açaí-kokosyoghurt de voorkeur kreeg vanwege zijn rijke en romige textuur, terwijl de variant zonder kokos ook goed werd ontvangen vanwege zijn unieke açaí-smaak. Opmerkelijk genoeg waren beide veganistische opties populair, met een overweldigende 86% van de consumenten die aangaven de açaí-yoghurt regelmatig te willen kopen.

Het afstudeeronderzoek benadrukte het belang van het afstemmen van sensorische eigenschappen op consumentverwachtingen en deed aanbevelingen voor verdere optimalisatie op het gebied van pasteurisatie, receptuur, verpakking, prijsstelling en houdbaarheid.

Dit biedt een veelbelovende toekomst voor een succesvolle penetratie van de markt met dit innovatieve product.
De introductie van Veganistische Açaí-Yoghurt markeert een nieuw tijdperk in de Surinaamse voedselindustrie, waar traditionele smaken samensmelten met moderne gezondheids- en milieuoverwegingen. Het is een smaakvolle revolutie die de harten en smaakpapillen van Surinamers verovert.

Bovendien benadrukte de onderzoeker het belang van nauwere samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij, het Surinaams bedrijfsleven en kleine producenten van açaí. In plaats van te vertrouwen op Braziliaanse producenten, die vaak de voorkeur krijgen, pleitte de onderzoeker voor meer lokale productie.
Podosiri werd immers al lang in Suriname geproduceerd en geconsumeerd door de marrons en de inheemsen, maar kreeg pas bekendheid als açaí, de botanische naam.

Daarnaast stelde de onderzoeker voor om de verkoop van açaí te reguleren om zo een consistente prijs voor het product te kunnen handhaven. Het is eveneens van essentieel belang om effectief samen te werken met boeren om de teelt van açaí te bevorderen en zo de continuïteit ervan te waarborgen. Deze samenwerking kan niet alleen leiden tot meer werkgelegenheid, maar ook tot exportmogelijkheden die het welzijn van het land en zijn bevolking ten goede komen.

Voor verdere informatie: somiera weewee@gmail.com
Advertenties

Saturday 27 July
Friday 26 July
Thursday 25 July