Schip dat tegen Baltimore-brug crashte vaart weer
20 May, 16:10
foto
Een zicht op het vrachtschip 'Dali' terwijl de bemanning het opruimt van de Francis Scott Key Bridge in Baltimore, Maryland, VS. (Foto: Reuters)


Bergingsteams hebben maandag vroeg een enorm vrachtschip, dat de scheepvaart in de haven van Baltimore belemmerde, weer vlot getrokken. Ze zijn bezig het uit het hoofdkanaal te trekken, twee maanden nadat de boot tegen de Francis Scott Key-brug was gecrasht, waardoor de overspanning instortte.

Sleepboten leidden de Dali naar een lokale maritieme terminal na een succesvolle poging om het containerschip drijvend te maken omstreeks 06.40 uur lokale tijd, zei het US Army Corps of Engineers op sociale mediaplatform X.

De verwijdering van de Dali betekende een belangrijke stap in het herstel van de haven van Baltimore na de aanvaring van de boot op 26 maart met een van de steunpijlers van de brug. Bij het instorten van de brug kwamen zes wegwerkers om het leven en werd het verkeer door de drukste haven voor autotransporten in de VS gehinderd.

Gouverneur van Maryland, Wes Moore, vertelde zondag aan NBC dat arbeiders op weg waren om het kanaal deze maand volledig vrij te maken, waardoor de volledige toegang tot de haven zou worden hersteld. Sinds de instorting van de brug hebben de autoriteiten vier tijdelijke kanalen geopend zodat de scheepvaart weer kan worden hervat.

Bemanningen hebben vorige week gecontroleerde explosies uitgevoerd om hen in staat te stellen een deel van de gevallen brug te verwijderen van de boeg van de Dali. Delen van de brug hadden de boot op zijn plaats vastgepind. Na de explosies konden bergingsploegen het verwrongen metalen wrak weghalen met behulp van kranen en schepen, en de boot bevrijden om weer vlot te trekken en te verwijderen, aldus het Corps of Engineers.

Federale onderzoekers zeiden vorige week in een voorlopig rapport dat de Dali verschillende keren de stroom had verloren voordat hij tegen de brug botste toen hij de haven verliet.

Ambtenaren van de deelstaat Maryland schatten dat het 1,7 tot 1,9 miljard dollar zal kosten om de brug te herbouwen en verwacht dat de brug in het najaar van 2028 voltooid zal zijn.
Advertenties