Southcom en Nationaal Leger tekenen overeenkomst
13 May, 20:58
foto
Generaal majoor Julie Nethercot van Southcom, minister Krishna Mathoera, VS ambassadeur Robert Foucher en legerbevelhebber Werner Kioe A Sen. (Foto's: Defensie)


U.S. Southern Command (Southcom) en het Nationaal Leger hebben een strategische overeenkomst getekend. Het gaat om het identificeren van de aandachtsgebieden en inspanningen voor verbeterde bilaterale samenwerking op het gebied van nationale defensie en veiligheid voor beide landen voor de komende vijf jaar. Minister Krishna Mathoera van Defensie markeert de ondertekening van dit document als een nieuw hoofdstuk in de sterke defensierelatie tussen de twee landen.

De generaal majoor Julie Nethercot was afgelopen week op bezoek om de veiligheidssamenwerking tussen de Verenigde Staten van Amerika en Suriname te versterken en te vernieuwen. Onderdeel van haar bezoek was onder meer de ondertekening van het Engagement and Cooperation Framework tussen Southcom en het Surinaams Nationaal Leger, meldt Defensie.

“Dit raamwerk formaliseert onze  samenwerking en schetst de belangrijkste aandachtsgebieden om de ernstige uitdagingen waar we samen voor staan aan te pakken. Deze uitdagingen zijn veelzijdig en vereisen een geïntegreerd antwoord. Het identificeert  vijf kritieke gebieden waar we hand in hand kunnen werken. Institutionele ontwikkeling,  waardoor de structuur en het trainingsvermogen van onze strijdkrachten zullen worden versterkt, waardoor een professioneler en capabeler leger wordt verzekerd dat klaar is om bedreigingen het hoofd te bieden”, zegt minister Mathoera.Het gaat ook om strategische communicatie en de samenwerking bij de bestrijding van transnationale georganiseerde misdaad, drugshandel en andere criminele activiteiten. “Het vergroten van de militaire mobiliteit in de lucht, op het land en ter zee, waardoor we sneller en effectiever op de crisis kunnen reageren. Door samen te werken kunnen we ons vermogen om troepen en middelen waar nodig in te zetten, vergroten. Integratie tussen instanties is erg belangrijk omdat veiligheidsbedreigingen geen grenzen respecteren”. De minister gaf een kort overzicht van de vele succesvolle projecten en operaties die de Suriname-VS-samenwerking in de afgelopen periode heeft opgeleverd.

Volgens VS-ambassadeur Robert Faucher hebben Suriname en de VS een lange en diepgaande gedeelde toewijding  aan democratie, veiligheid en welvaart. En met de ondertekening van dit raamwerk kijkt hij uit naar de toekomst. De diplomaat verwees onder andere ook naar de ondertekening van the Cooperative Situational Information Integration System agreement, welke ook als belangrijke mijlpaal vorig jaar is ondertekend.  “En dit jaar kijken we uit naar de voltooiing van de Aerial Intercept Assistance Agreement die het delen van informatie zal verbeteren en onze gedeelde veiligheidsuitdagingen zal aanpakken, niet alleen in Suriname, maar in de hele regio”, zei de ambassadeur.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May