Samenwerking in de regio rode draad Business Forum
06 May, 21:42
foto
President Chan Santokhi spreekt bij de opening van het 16e Business Forum of the Greater Caribbean, vandaag in hotel Torarica. (Foto: CDS)


Het startsein van het 16e Business Forum of the Greater Caribbean is vandaag gegeven in hotel Torarica. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis), zei bij de opening dat Suriname, als onderdeel van Zuid-Amerika en het Caribisch gebied, een brug kan vormen tussen deze twee regio's.

Ramdin zegt dat Suriname belangrijk is door de geografische ligging, natuurlijke hulpbronnen en klimatologische omstandigheden van het land. Volgens hem is het Business Forum een dynamisch platform om de samenwerking en kennisdeling tussen overheden, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties van lidstaten en geassocieerde staten, te verbeteren.

Ook president Chan Santokhi is ervan overtuigd dat het forum transformatieve initiatieven, innovatie en verbindingen zal brengen die ten goede zullen komen aan de regio. “Het gaat ook ten goede komen van onze economieën, bedrijven, mensen, families en kinderen”, merkte hij op tijdens de openingsceremonie van de zakelijke beurs.
Het thema ‘Bevorderen van duurzame groei door verhoogde productie en verbeterde connectiviteit’ is volgens Santokhi van groot belang voor Suriname, omdat zijn regering het vergroten van de export en het aantrekken van investeerders als belangrijkste focus heeft, schrijft de Communicatiedienst Suriname (CDS).

De gedeelde culturele geschiedenis geeft een eigen identiteit aan de regio, meent Santokhi. “We delen veel overeenkomsten in voedsel, dans en levensstijl. Dit resulteert in overeenkomsten in ondernemerschap.” Santokhi gaf ook aan dat er behoorlijk wat kleine- en middelgrote ondernemingen voorkomen in de lidstaten. Hij wil dat de regeringen van de landen zich structureel inzetten om deze ondernemingen te ondersteunen.

Ramdin vindt het belangrijk om regionale obstakels gezamenlijk aan te pakken: “Het gezamenlijk hier staan benadrukt dat onze collectieve visie op een welvarende en veerkrachtige gemeenschap van de Grote Cariben, standvastig blijft. Samen begrijpen we de cruciale rol die productie en connectiviteit spelen in het stimuleren van economische groei.”

Eerder benadrukte ook Rodolfo Sabonge, secretaris-generaal van de Associatie van Caribische Staten (ACS), het belang van connectiviteit. “Het belangrijkste doel van de ACS-conferentie in Suriname is het verbeteren van de connectiviteit in de regio. Dit omvat het vergroten van handel, toerisme en algemene ontwikkeling. Zonder goede connectiviteit zijn deze aspecten moeilijk te realiseren”, aldus Sabonge. 

De deelnemers aan het forum kregen van Ramdin het advies om actief te participeren aan de initiële discussies. Hij sprak een speciaal woord van dank uit aan de lokale en buitenlandse zakengemeenschap, ambassades en organisaties ter ondersteuning van het bedrijfsleven, die vandaag aanwezig zijn in de tentoonstellingsruimte, schrijft de CDS.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May