Column: Straf Fonkel te zwaar
14 Mar, 00:59
foto
Jonathan Fonkel
Foto: transfermarkt.com


Jonathan Fonkel haalde dezer dagen om totaal uiteenlopende redenen het nieuws. De jeugdspeler van Robinhood die met zijn club de ene prestatie na de andere neerzet in de regio en daarbij ook nog persoonlijk een glansrol vervuld, werd naar verluidt, door de Concacaf opgenomen in het elftal van de week. Deze vermelding tussen gevestigde namen als Lionel Messi en Luis Suarez verraadt dat de jonge Fonkel door zijn prestaties niet onopgemerkt is gebleven. Dat de jeugdige sluitpost de reputatie heeft opgebouwd betrouwbaar te zijn, blijkt uit de sublieme optredens waarmee hij de rood-groene formatie meermalen staande heeft gehouden. Terecht kan gesteld worden dat deze jongeling potentie heeft om uit te groeien tot een sluitpost met international allure.

Fonkel kwam ook in het nieuws, omdat de nieuwe bondscoach hem opnam in de voorselectie van de nationale mannenselectie die later deze maand een trainingskamp en oefeninterland heeft in Nederland. Dit zou een uitgelezen kans zijn voor Fonkel om te kunnen leren van de bondscoach die zelf in zijn actieve carrière jarenlang het doel heeft verdedigd. Voor de jeugdige sluitpost zou de kans om te leren van een gewezen ster die het klappen van de zweep kent, een cruciale ervaring kunnen zijn om uit te groeien naar een complete doelman. Daarnaast zou Fonkel gedurende het trainingskamp ongetwijfeld veel kunnen leren, omdat hij met geavanceerde hulpmiddelen zijn vaardigheden zou kunnen verbeteren, hetgeen hem in zijn verdere loopbaan ten goede zou komen.

Het positieve nieuws over Fonkel werd overschaduwd door de straf die hem werd opgelegd door de Surinaamse Voetbal Bond (SVB). Naar verluidt zou de maatregel zijn opgelegd, omdat Fonkel niet kwam opdagen bij de oproep voor de U-20 selectie. Natuurlijk valt er wat voor te zeggen dat een speler het laat afweten bij een oproep voor de nationale selectie. Echter is het alom bekend dat Fonkel met zijn club in voorbereiding was voor hun historisch optreden in de Concacaf Champions Cup (C.C.C). Na langer dan een jaar keihard te hebben gewerkt naar een bepaald doel, is het vanzelfsprekend dat de club haar sleutelspeler in deze fase ook zal willen inzetten tijdens de tweeluik. Iedereen die eens gesport heeft, weet dat een speler zich dan voor een dilemma geplaatst ziet bij de oproep voor een jeugdtoernooi dat samenvalt met de voorbereiding op de C.C.C.

Het is zeer de vraag of Fonkel zelf besloten heeft zich niet te melden bij de U-20 of dat die beslissing voor hem genomen is. We zijn geen vreemden in Jeruzalem en moeten er rekening mee houden dat vrees voor rancune weleens de doorslag zou kunnen hebben gegeven. Hoe het ook zij, de SVB had de speler een ernstige berisping kunnen geven en ook de club bij herhaling, ernstige maatregelen in het vooruitzicht kunnen stellen. Het middel waarvoor nu gekozen is, lijkt mij disproportioneel en zou op termijn weleens erger kunnen zijn dan de kwaal. Goede doelverdedigers zijn niet voor het oprapen en zijn geruime tijd het zorgenkindje van Natio geweest. Nu deze jeugdspeler zich zo goed ontwikkelt, lijkt het mij niet verstandig om een straf op te leggen die hem een terugval kan bezorgen. Er moet niet gestraft worden om het straffen, maar om te corrigeren.

Mireille Hoepel
Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April