Staatsolie en partners Blok 52 gaan voor haalbaarheid gasproductie
04 Mar, 18:50
foto
Het moment van de ondertekening van de Letter of Agreement voor exploratie in Blok 52. Vlnr Annand Jagesar, Managing Director van Staatsolie, Datuk Adif Zulkifli, Executive Vice President & CEO Upstream van PETRONAS, Paul Riley, en Branch Manager van ExxonMobil Exploration and Production Suriname. (Foto: Staatsolie)


Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft vandaag een Letter of Agreement (LoA) ondertekend met Petronas en ExxonMobil. De overeenkomst is nodig voor het verder onderzoeken van de gasvondst die in 2020 is gedaan met de Sloanea-1-exploratieput in Blok 52, zegt Staatsolie in een persbericht.     

Petronas heeft in 2020 een gasvondst gedaan in Blok 52 in het Surinaams zeegebied. Het ging om een kleine hoeveelheid die eerst als commercieel niet aantrekkelijk werd gezien om te ontwikkelen tot een productieveld. De ontwikkeling van een offshore-gasveld is technisch en economisch uitdagender en complexer dan een offshore-olieveld. Toch hebben Staatsolie en Petronas de afgelopen jaren intensief met elkaar gesproken om de Sloanea-1-gasvondst verder te verkennen. Deze gesprekken hebben geleid tot de LoA.

In deze overeenkomst zijn in grote lijnen de afspraken, principes en voorwaarden vastgelegd om de ontwikkeling van een commercieel gasveld in Blok 52 verder te onderzoeken en haalbaar te maken. Een belangrijk onderdeel van de haalbaarheid is de garantie voor een belastingvrije periode van tien jaren vanaf de start van de productie. Dit is met goedkeuring van de regering ook vastgelegd in de LoA. In de wereld is belastingvrijstelling voor investeringen in offshore-gasprojecten niet ongebruikelijk en is dit besluit gericht op het economische haalbaar maken van het project.

De LoA dient als basis voor de verdere onderhandelingen voor een aanvulling, een zogeheten 'Gas Addendum', op het productiedelingscontract (Production Sharing Contract, PSC) voor Blok 52 dat in april 2013 is getekend. In het PSC staan er gedetailleerde bepalingen voor de ontwikkeling van een olievondst tot een productieveld. In het geval van een gasvondst schrijft het PSC voor dat partijen dan zullen moeten onderhandelen over een 'Gas Addendum'.

In deze aanvulling op het productiedelingscontract zullen de procedures en voorwaarden vastgelegd worden waarmee de Blok 52-partners Petronas en ExxonMobil de gasvondst kunnen beoordelen en mogelijk daarna ontwikkelen en produceren. Doordat de onderhandelingen voor het Gas Addendum bijkans een jaar kunnen duren, worden de afspraken die tot nu in de onderhandelingen zijn gemaakt, vastgelegd in het LoA.
Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April